Naučnici kojima su pronalasci mogli doći glave

Serija koja se bavi istraživanjem okolnosti pod kojim su umrli veliki umovi, počinje da se prikazuje u nedjelju, 8. aprila
128 pregleda 0 komentar(a)
Nikola Tesla, Foto: Wikimedia Commons
Nikola Tesla, Foto: Wikimedia Commons
Ažurirano: 06.04.2018. 13:59h

“Deadly Intelligence” (Smrtonosna inteligencija), nova serija Science Channela, koja će premijerno početi da se prikazuje u nedjelju, 8. aprila, istraživaće sumnjive smrti brojnih genija kako bi pokušala da otkrije da li su umrli pod nesrećnim okolnostima ili su ovi veliki umovi likvidirani jer su znali previše.

U najavi se navodi da “tamo gdje neki eksperti vide zatvoren slučaj, drugi uviđaju teorije zavjere bazirane na bizarnim okolnostima, značajnim rupama tokom istrage, ali i moguće motive za ubistvo”.

U svakoj od osam jednosatnih epizoda, koje će se prikazivati jednom sedmično, razni eksperti razotkrivaju misterije koje okružuju smrt naučnika, čiji su životi bili prepuni intriga, najčešće neposredno prije nego što su napustili svijet.

Takođe, “Deadly Intelligence” će publici izbliza prikazati okolnosti pod kojima su umrli čuveni naučnici, ali i istraživanja na kojima su radili u tim trenucima, odnosno potencijalnim pronalascima koji su ih koštali života.

Prva epizoda, tako će se baviti smrću Frenka Olsona, naučnika koji je u američkoj CIA radio na razvoju biološkog oružja, a koji je umro nakon što je pao sa prozora njujorškog hotela 1953. godine.

Zvanična priča tvrdi da je naučnik izvršio samoubistvo, ali njegova porodica bila je ubijeđena da je bio ubijen, kao i danas njegovi potomci.

Prema jednoj od teorija Olson je navodno svjedočio brutalnim istraživanjima agenata CIA koji su u tim situacijama koristili i biološka oružja koja je on osmislio, što ga je navelo da požali zbog svojih radova i odluči da se povuče iz tog posla. To je dovelo do odluke da CIA eliminiše svog igrača.

"Kaže se da je znanje moć, ali u ovakvim pričama, znanje je usko povezano sa misterijama, zavjerama i možda čak ubistvom”, izjavila je Karolina Perez, predsjednica sektora za istraživanje i produkciju Science Channela.

"Inovativni naučnici su uvijek rizikovali da će stvoriti ili otkriti nešto veoma opasno, a ponekad i veoma vrijedno, zbog čega bi neko poželio da ih ubije”, dodala je ona.

U narednim epizodama serija će se baviti istraživanjem smrti inžinjera Džeralda Bula, koji je upucan ispred svog apartmana u Briselu u danima kada je radio na razvoju vojnog oružja, ali i Džeka Parsonsa, osnivača laboratorije Jet Propulsion koji je imao moćne neprijatelje, pa je moguće da eksplozija u kojoj je nastradao nije bila rezultat lošeg eksperimenta, već egzekucija.

“Deadly Intelligence” pozabaviće se i posljednjim danima života američkog istraživača Šejna Toda, koji je navodno izvršio samoubistvo u Singapuru 2012. godine, iako je bio na pola puta da završi rad na poluprovodnicima.

Tesla stradao zbog „zraka smrti”?

Ono što publiku najviše interesuje definitivno je smrt Nikole Tesle, koja će biti tema druge epizode, a koja naučnika jugoslovenskog porijekla naziva “ocem zraka smrti”, te to i navodi kao mogući motiv njegovog ubistva (pronađen je mrtav u svojoj hotelskoj sobi u Njujorku dok je Drugi svjetski rat bio u jeku).

Prije dvije godine FBI je objavio povjerljiva dokumenta, koja su nakon Tesline smrti bila zaplijenjena.

Ovi papiri objavljeni su na osnovu Zakona o slobodi informacija i potvrđuju osporavane navode da je FBI zaplijenio Teslinu imovinu, ali i otkrivaju da je vlada SAD zaista bila zainteresovana za njegov “zrak smrti” – oružje koje je navodno osmislio.

Takođe, vjerovalo se da je Tesla umro u 85. godini života u svom apartmanu u hotelu New Yorker 7. januara 1943. ali novoobjavljeni dokumenti navode da je zapravo umro dan kasnije. Sve ovo razlog je više za sumnje prema kojima Tesla nije preminuo prirodno.

Bonus video: