Jakšić o referendumu u Makedoniji: Brojke su neumoljive - nije uspio, žilav otpor nacionalista

„Za pretpostaviti je da većina makedonskih građana želi Evropsku uniju i NATO. Prihvatanje sporazuma sa Grčkom je jedini način da se tamo stigne, ali balkanske nacionalizme nikada ne treba potcijeniti. Balkanizacija Balkana nije završen proces“, istakao je Jakšić
64 pregleda 0 komentar(a)
Boško Jakšić (Novina)
Boško Jakšić (Novina)
Ažurirano: 01.10.2018. 12:20h

Neuspjeh referenduma u Makedoniji signal je upozorenja za buduću geopolitičku orijentaciju te države, ali i za političke stratege u briselskim sjedištima NATO-a i Evropske unije (EU), smatra politički analitičar Boško Jakšić.

Jakšić je agenciji MINA kazao da je ishod referenduma u Makedoniji o promjeni te države razočaravajući.

Prema njegovim riječima, ako se govorilo da ulazak Makedonije u EU i NATO ima najširu podršku javnosti, što je nesumnjivo tačno, onda je pitanje zašto bar polovina glasača nije izašla na referendum da bi podržala evroatlantsku opciju.

„Nije, jer se pokazalo koliko je žilav otpor nacionalista iz VMRO DPMNE koji su agitovali protiv uzlaska na referendum“, rekao je Jakšić.

Kako je naveo, prethodna autokratska vlast Nikole Gruevskog vladu Zorana Zaeva, protiv koga je podnijela krivičnu prijavu, smatra “izdajničkom”, zato što je Albancima zbog njihove podrške dala veća prava, ali i više jer smatraju da ponuđeno rješenje sa Grčkom znači gubitak državnosti i nacionalnog identiteta.

„Da toliki broj Makedonaca nije iskoristio istorijsku priliku da zemlju izvuče iz izolacije u kojoj se nalazi 27 godina, koliko traje spor oko imena sa Grčkom, djeluje iracionalno. To može samo emotivni nacionalizam koji je, uspješnije nego što se očekivalo, opozicija usađivala“, smatra Jakšić.

Na pitanje da li je izvjesno da referendum nije uspio, s obzirom na različita tumačenja zakona, Jakšić je kazao da političari i eksperti ustavnog prava mogu sada da nude različita tumačenja u skladu sa svojim naklonostima. „Ali, brojke su neumoljive - nije uspio“.

On je rekao da pristalice Zaeva akcenat stavljaju na 90 odsto onih koji su glasali „za“, i u tome vide potvrdu evroatlantske orijentacije, dok je velika većina ćutala ili, poput predsjednika Đorđa Ivanova, otvoreno bojkotovala referendum, i sebe smatra pobjednicima.

„Za pretpostaviti je da većina makedonskih građana želi Evropsku uniju i NATO. Prihvatanje sporazuma sa Grčkom je jedini način da se tamo stigne, ali balkanske nacionalizme nikada ne treba potcijeniti. Balkanizacija Balkana nije završen proces“, istakao je Jakšić.

Kako je naveo, dok blok oko Zaeva referendum tumači kao jasan putokaz za dalje približavanje EU i NATO, nacionalistička opozicijaVMRO DPMNE Hristijana Mickoskog ima sve razloge da trijumfuje.

Prema riječima Jakšića, svako proglašava pobjedu, ali kada je zemlja tako oštro politički podijeljena u sudaru nacionalnog i evropskog identiteta, onda slijedi period neizvjesnosti i sasvim izvjesne političke nestabilnosti i krize.

„Da li će Zaev dobiti podršku poslanika opozicije kako bi u Sobranju sporazum sa Grčkom bio ratifikovan dvotrećinskom većinom? Teško. Zašto bi VMRO DPMNE podržao plan koji je uspješno blokirao“, pojasnio je Jakšić.

On je dodao da se pridruživanje Makedonije NATO i EU „ponovo udaljava na horizontu, sa koga se pomaljaju novi opšti izbori, već u decembru“.

Na pitanje kako će se ishod referenduma odraziti na uticaj NATO-a i EU, s obzirom na to da su jasno podržali prihvatanje sporazuma sa Grčkom, Jakšić je podsjetio da je Zaev imao podršku njemačke kancelarke Angele Merkel, američkog sekretara za odbranu Džejmsa Matisa i generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, koji su nedavno i boravili u Skoplju.

„Ali nije ubijedio Makedonce da u dovoljnom broju podrže referendum i tako otvore novu budućnost“, dodao je Jakšić.

Pokazalo se, kako je naveo, da decenije konflikta koji je Evropa držala na periferiji nije moguće savladati za nekoliko mjeseci.

„Neuspeh referenduma je signal upozorenja za buduću geopolitičku orijentaciju Makedonije, ali i za političke stratege u briselskim sedištima NATO i EU“, smatra Jakšić.

Kako je kazao, Zaev je izjavio da nema dokaza o uplitanju Rusije.

„Ali je jasno da je antizapadna kampanja za neizlazak i bojkot referenduma uspjela da pridobije više glasova nego što se očekivalo. U borbi Istoka i Zapada za naklonost Zapadnog Balkana, slučaj Makedonije nije usamljen“, zaključio je Jakšić.

Bonus video: