Fenomen koji može bitno izmijeniti evropsku klimu

U slanoj vodi Severnog ledenog okeana otkrivena je oblast sa slatkom vodom koja može negativno uticati na klimu u zapadnoj Evropi, saopštio je međunarodni tim naučnika.
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.05.2011. 19:22h

U Boforovom moru, dijelu Sjevernog ledenog okeana koji zapljuskuje obale Aljaske i Kanade, postoje kružne struje koje su podrobno proučili međunarodni naučnici koji se bave problemima klimatskih promjena i morskih ekosistema, objavio je ruski list "Izvestija".

Oni su otkrili neobičnu pojavu - da se usred mora sa slanom vodom formirala oblast slatke vode koja se nalazi nad težom slanom vodom, pri čemu gotovo da ne dolazi do njihovog prirodnog miješanja. To praktično slatkovodno jezero bez obala po količini slatke vode dvostruko premašuje, na primer, veliko afričko jezero Viktorija.

Ta ogromna količina slatke vode je očigledno formirana usljed topljenja lednika kanadskog Arktičkog arhipelaga i ledenog pokrivača Arktika, ukazali su naučnici.

Postojanje tog slatkovodnog jezera , ma koliko to bilo čudno, skriva u sebi veliku opasnost po klimu u zapadnoj Evropi, udaljenoj 5.000 kilometara.

Stvar je o tome da bi premeštanje te slatke vode u sjeverni Atlantik moglo promijeniti cirkulaciju vazdušnih masa i sniziti temperaturu u tom regionu. Tople mase obično dospijevaju na zapad Evrope, ali bi poslije premještanja slatke vode tu moglo doći do zahlađenja.

To je na paradoksalan način povezano sa globalnim otopljavanjem, izazvanim topljenjem arktičkog leda.

Većina stručnjaka već i sada ne poriče činjenicu da je došlo do otopljavanja, mada odbacuju teoriju o povezanosti promjene klime sa ljudskom djelatnošću. To znači da smo za sada nemoćni da spriječimo posljedice, kao što je dospijevanje slatke vode u Atlantik.

Bonus video: