ZEMLJANI SU MOŽDA IMALI MNOGO SREĆE

Fosfor krije tajnu: Da li smo zaista sami u svemiru

Ovaj element igra ključnu ulogu u skladištenju energije u ćelijama i njenom transferu, a takođe predstavlja dio hemijske okosnice DNK
180 pregleda 1 komentar(a)
zvijezde, nebo, Foto: Shutterstock
zvijezde, nebo, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.04.2018. 17:49h

Život nalik onom na Zemlji najvjerovatnije je mnogo rjeđi i dragocjeniji nego što se ranije mislilo, piše Dejli mejl.

Razlog za to su rezultati nove naučne studije, koja je pokazala da je jedan od elemenata zastupljenih na našoj planeti - fosfor, izuzetno rijedak u svemiru.

Ovaj element igra ključnu ulogu u skladištenju energije u ćelijama i njenom transferu, a takođe predstavlja dio hemijske okosnice DNK.

Fosfor nastaje tokom supernove - eksplozije masivne zvijezde pred kraj njenog života.

Ipak, novi podaci ukazuju na to da tipična supernova ne garantuje nužno uslove za stvaranje fosfora, prenosi B92.

Zemljani su možda imali izuzetno mnogo sreće, s obzirom na to da se naša planeta nalazi dovoljno blizu 'odgovarajuće' supernove.

"Prenošenje fosfora na novonastale planete često predstavlja neizvjestan proces", kaže astronom Džejn Grivs sa Univerziteta u Kardifu.

"Smatramo da je samo nekoliko minerala koji su sadržali fosfor, a koji su dospjeli na Zemlju, vjerovatno putem meteorita, postalo reaktivno dovoljno da učestvuje u stvaranju bio-molekula", dodala je doktor Grivs.

Naučnici su do ovih zaključaka došli posmatrajući ostatke dvije supernove - Kasiopeju A (Cas A) i Mesjea 1 (Crab nebula).

Naučni tim je putem teleskopa na Kanarskim ostrvima tražio tragove fosfora i gvožđa u Mesjeu 1 - ostatku supernove iz sazvežđa Bik koja je eksplodirala pre 6.500 svjetlosnih godina.

Istraživači su u prethodnoj studiji tražili tragove fosfora u Kasiopeji A, ostatku supernove udaljenom 11.000 svjetlosnih godina od Zemlje.

Poređenjem dobijenih rezultata ove dvije studije, naučnici su shvatili da se u Mesjeu 1 nalazi mnogo manje fosfora nego u Kasiopeji A, što je bilo veliko iznenađenje.

Nova otkrića su predstavljena na Evropskoj nedjelji astronomije na konferenciji Svemirske nauke u Liverpulu.

Istraživači će dalje pokušati da ustanove da li ostacima drugih supernova takođe nedostaje fosfor.

Preporučujemo za Vas