ZABORAV KAO LIJEK

Naučnici pronašli način da "izbrišu" ružno sjećanje

Zvuči kao nešto što gledamo u naučnofantastičnim filmovima, ali izgleda da ćemo uskoro moći potpuno da zaboravimo bolne uspomene, zahvaljujući novim naučnim otkrićima.
72 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2019. 17:10h

Istraživači misle da su uspjeli da nađu način da izbrišu ružna sjećanja i posttraumatski stres, jer su pronašli vezu između proteina zvanog PKM i sjećanja na neke uznemirujuće incidente.

Vjeruju da ako budu "ciljali" u određeno mjesto u mozgu, koje zadržava bolna sjećanja, mogu da ih izbrišu ili barem oslabe.

Ova zapanjujuća studija otvorila je mogućnost ka liječenju ratnih veterana i žrtava napada, a mogla bi da pomogne i bivšim zavisnicima od droga i ljudima sa poremećajem memorije, poput Alchajmerove bolesti.

"Mislim da će to biti izvodljivo" kaže profesor Dejvid Glancman, jedan od autora studije.

"Bićemo u stanju da uđemo u nečiji mozak, identifikujemo lokaciju memorije na traumatično iskustvo i probamo to da potisnemo. Onda kada znamo koji nervni krug sadrži sjećanje, onda nam je potreban način da spriječimo aktivnost PKM-a u tom krugu".

Glancman i njegov tim iz Los Anđelesa misle da ovo može voditi ka metodi koja će kontrolisati konekcije u mozgu, zvane sinapse, kako bi se traumatična sjećanja omekšala.