Tokom sedmice će biti dostupni neki servisi Sony PlayStation mreže

U Sonyju su naveli kako su napadi samo naglasili globalni problem sa sajber kriminalom. Iz Sonyja su korisnicima uputili izvinjenje zbog svega što se dogodilo.
57 pregleda 0 komentar(a)
Sony, PlayStation Network, Foto: Reuters
Sony, PlayStation Network, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.05.2011. 08:17h

Nakon što je PlayStation mreža bila nedostupna zbog napada i krađe ličnih podataka preko 77 miliona korisnika, neke njene usluge će biti dostupne tokom sljedeće sedmice, saopšteno je iz kompanije Sony.

Nadležni u kompaniji kazali su da su, nakon hakerskih napada, u kojima su ukradene e-mail adrese, kućne adrese, šifre, čak i podaci o kreditnim karticama, povećali sigurnost računarskih sistema kompanije.

U toku je istraga oko krađe u Sjedinjenim Državama i Evropi.

U kompaniji su, prenosi BBC, naveli kako su napadi samo naglasili globalni problem sa sajber kriminalom. Iz Sonyja su korisnicima uputili izvinjenje zbog svega što se dogodilo.

Korisnici PlayStationa su prvi signale da nešto nije u redu sa uslugom dobili nakon što je mreža postala nedostupna 20. aprila. Narednih dana, iz kompanije su objavljena tri kratka saopštenja sa molbama korisnicima da budu strpljivi dok se ne istraže napadi spolja.

O čemu je konkretno riječ postalo je jasno sedam dana kasnije.

U saopštenju objavljenom na zvaničnom PlayStation blogu, navedeno je da su usluge na PlayStation mreži i Qriocity usluga ugroženi zbog ""nezakonitog i neovlaštenog upada u sistem".

Iako su podaci sa kreditnih kartica šifrovani, i iako nije bilo dokaza da su ukradeni, u kompaniji su naveli da njihova krađa ne može biti isključena.

Bonus video: