Hakeri provalili šifre kreditnih kartica korisnika Sonija

Pad mreže Plejstejšn onemogućio je vlasnike Sonijeve igračke konzole da kupuju i daunlouduju igrice, kao i da preko interneta igraju sa rivalima
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.04.2011. 19:45h

Kompanija Soni je upozorila da su hakeri ukrali imena, adrese i možda podatke sa kreditnih kartica sa 77 miliona naloga korisnika njene mreže za onlajn video igrice, u jednom od najvećih ugrožavanja bezbjednosti na internetu.

Japanski elektronski gigant je prekinuo funkcionisanje Plejstejšna 19. aprila nakon što je saznao za upad na popularni mrežu koja, prema procjenama, obezbjeđuje godišnji prihod od 500 miliona dolara.

"Sram vas bilo"

Agencija Rojters navodi da je Soni tek u utorak obavijestio javnost o krađi podataka, nekoliko sati nakon što je u Japanu predstavio svoje prve tablet računare.

Odlaganje obavještavanja o krađi je izazvalo burnu reakciju korisnika, od koji se gotovo 90 odsto nalazi u Evropi ili Sjedinjenim Državama, i moglo bi neke od njih okrenuti rivalskim konzolama Nintendo Wii i Majkrosoftovoj Xbox.

„Ako ste kompromitovali podatke sa moje kreditne kartice, nikad ih nećete ponovo dobiti,“ glasi poruka na blogu mreže Plejstejšn koju je poslao korisnik Korbei83.

„Žalosno je što ste ovoliko čekali da obavijestite svoje klijente. Sram vas bilo.“

Soni je saopštio da se „ neovlašćena osoba“ domogla imena, adresa, i-mejl adresa, datuma rođenja, korisničkih imena, lozinki, sigurnosnih pitanja itd.

Nema više igre

Portparol Sonija je rekao da je nakon što su saznali za upad bilo potrebno „nekoliko dana forenzičke istrage“ da se otkrije da su kompromitovani podaci korisnika.

Soni je najnovija japanska kompanija koja se našla na udaru zbog sporog objavljivanja vijesti.

Tokijska elektroenergetska kompanija (TEPCO) je kritikovana zbog odnosa prema nukelearnoj krizi nakon zemljotresa 11. marta. Prošle godine, kompanija Tojota je kritikovana zbog toga što nije bila direktna vezano za probleme oko masovnog opoziva vozila.

Američki demokratski senator Ričard Blumental je poslao pimo Soniju u kojem traži objašnjenje zašto korisnici Plejstejšna nisu ranije obaviješteni. Soni je o hakerskom upadu takođe obavijestio Federalni istražni biro, objavio je „Njujork tajms“.

Pad mreže Plejstejšn onemogućio je vlasnike Sonijeve igračke konzole da kupuju i daunlouduju igrice, kao i da preko interneta igraju sa rivalima.

Kompanija je saopštila da bi neke usluge mreže mogle biti vraćene u roku od nedjelju dana.

Onlajn mreža je pokrenuta na jesen 2006. i nudi igrice, muziku i filomove korisnicama Plejstejšn konzola. Imala je 77 miliona registrovanih korisnika 20. marta, rekao je portparol Sonija.

Hakerski upad je snažan udarac za tog elektronskog giganta. Iako je prodaja hardvera i softvera video irgica opala na globalnom nivou, linija Plejstejšn je značajan izvor prihoda i i dalje je najvažniji Sonijev proizvod.

Nema dokaza, ali je moguće...

Kompanija je saopštila da su možda otkriveni podaci djece sa nalozima koje su otvorili njihovi roditelji.

Dodala je da nema dokaze da su ukradeni brojevi kreditnih kartica ali je upozorila korisnike da ne može isključiti takvu mogućnost.

Iako imaju prvoklasnu tehnologiju koja im pomaže da se takmiče širom svijeta, japanskim korporacijama ponekad problem predstavljaju drugorazredni odnosi s javnošću, piše agencija Rojters.

Kod kuće, gdje se mušterije slabo žale i rijetko tuže, gafovi u odnosima s javnošću nisu veliki problem, ali na stranim tržištima, na kojima sada ostvaruju većinu prodaje i rasta, takvi propusti mogli bi biti skupi hendikep.

Bonus video: