Google investira u solarnu energiju

Google je najavio 168 miliona dolara investicija u Brajtsors Enerdži solarne elektrane u Mohave pustinji u Kaliforniji.
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.04.2011. 20:27h

Solarna farma će imati kapacitet od 392 MW. Prema Google-u, to je ekvivalent "ukidanja 90.000 automobila sa puta tokom trajanja ove solarne centrale, kojoj je životni vijek procijenjen na 25 godina."

Solarna farma će koristiti heliostat ogledala koja će koncentrisati sunčevu energiju na kulu, gdje će dalje toplota generisati paru koja pokreće turbine. "Power towers" sistem je veoma efikasan, jer ogledala fokusiraju ogromnu količinu solarne energije na mali prostor kule i proizvode paru pod visokim pritiskom i temperaturom (do 1000 stepeni C)."

Ovaj solarni toranj će biti oko 450 metara visok i koristitiće 173,000 heliostata, svaki sa po dva ogledala. Izgradnja je počela prošle jeseni i treba da se završi 2013. godine.

Šta kaže Google:

"Moramo da pametno uložimo kapital kako bismo transformisali naš energetski sektor i izgradili čistu energiju budućnosti. Ovo je naša najveća investicija do sada i u ovom trenutku smo uložili više od 250 miliona dolara u sektor obnovljivih i čistih izvora energije. Uzbuđeni smo zbog ove solarne centrale jer će naša ulaganja pomoći daljoj promociji razvoja i upotrebe čistih izvora energije, uz potencijalno značajno smanjenje troškova budućih projekata."

Bonus video: