Microsoft pozvao na legalizaciju i trgovinu originalnih softvera

Korporacija Microsoft je pozvala na snažniju zaštitu od piraterije, kako bi se podržala težnja informacionih tehnologija za inovacijama, razvoj manjih preduzeća...
81 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.04.2011. 16:19h

Snažna zaštita intelektualne svojine pospješuje ekonomski razvoj, otvara radna mjesta i povećava prihod u industriji i vladinim organizacijama, saopšteno je iz crnogorske kancelarije softverskog giganta Microsoft, povodom Svjetskog dana intelektualne svojine, 26. aprila.

Korporacija Microsoft je pozvala na snažniju zaštitu od piraterije, kako bi se podržala težnja informacionih tehnologija za inovacijama, razvoj manjih preduzeća, te pomogla lokalna vlast da generiše prihode od poreza, kroz legitimnu prodaju i trgovinu originalnim softverom.

„Pored jačanja ekonomije, valjane politike intelektualne svojine mogu pomoći u smanjenju softverske piraterije i krivotvorenju, za koje znamo da ugrožavaju legitimna poslovanja i izlažu potrošače riziku od nelegalnog softvera“, kazao je David Fin, generalni savjetnik za anti-pirateriju i anti-krivotvorstvo Microsoft-a.

Prema studiji Međunarodne Privredne komore u 2011, globalni ekonomski i socijalni uticaji krivotvorstva i piraterije će dostići 1.7 triliona američkih dolara do 2015. godine

Prema studiji Međunarodne Privredne komore u 2011, globalni ekonomski i socijalni uticaji krivotvorstva i piraterije će dostići 1.7 triliona američkih dolara do 2015. godine, i ugroziti 2.5 miliona legitimno zaposlenih ljudi svake godine.

„Nasuprot tome, značajna je ekonomska korist za zemlje koje jačaju zaštitu intelektualne svojine i smanjuju pirateriju. Shodno ekonomskoj studiji Business Software Alliance-a, smanjenje stope svjetske piraterije od 10 odsto u četiri godine, stvorilo bi 142 milijarde američkih dolara za nove ekonomske aktivnosti i otvorilo skoro 500,000 novih visoko-tehnoloških radnih mjesta širom svijeta“, piše u saopštenju.

Potrošači su većinom saglasni da nelegalni softver nije bezbjedan kao legalni, pri čemu su istakli gubitak podataka i otkrivanje identiteta preprodavaca kao prioritete

U 2010, Microsoft je uradio istraživanje o percepciji potrošača o nelegalnom softveru, u kojem je učestvovalo 38,000 potrošača iz 20 zemalja.

“Skoro tri četvrtine se izjasnilo da žele veću uključenost vlade i industrije u njihovoj zaštiti od rizika nelegalnog softvera. Potrošači su većinom saglasni da nelegalni softver nije bezbjedan kao legalni, pri čemu su istakli gubitak podataka i otkrivanje identiteta preprodavaca kao prioritete”, piše u saopštenju.

Bonus video: