Brajović: Srećom, u naredne dvije godine lišeni smo izbornog nadmetanja

Kolegijum predsjednika Skupštine Crne Gore razmatrao je pronalaženje najboljeg modela i načina rada poslanika, u cilju obezbjeđivanja preduslova za nastavak unapređenja izbornog zakonodavstva
66 pregleda 0 komentar(a)
Ivan Brajović, Foto: Skupština Crne Gore
Ivan Brajović, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 08.12.2018. 08:56h

Tijelo koje će se baviti izbornim zakonodavstvom, bilo da je riječ o radnoj grupi ili privremenom parlamentarnom odboru, trebalo bi da se izabere u Skupštini, saopštio je njen predsjednik Ivan Brajović.

Brajović je kazao da je, na sjednici Kolegijuma, preovladavalo takvo mišljenje, ali da to nije konačan stav.

Kolegijum predsjednika Skupštine Crne Gore razmatrao je danas pronalaženje najboljeg modela i načina rada poslanika, u cilju obezbjeđivanja preduslova za nastavak unapređenja izbornog zakonodavstva.

 Na sjednici nije bilo predstavnika poslaničkog kluba Demokratske Crne Gore.

 Brajović je kazao da je započet važan proces čiji je cilj unaprjeđenje izbornog zakonodavstva i ambijenta.

„To je dug proces, ali našom srećom, u naredne dvije godine lišeni smo izbornog nadmetanja“, naveo je Brajović.

On je kazao da očekuje da će se sljedeće godine stvoriti svi potrebni uslovi da Skupština usvoji zakone i da se na taj način unaprijedi izborno zakonodavstvo i ambijent.

 Demokratska partija socijalista (DPS), kako je naveo Brajović, pripremila je i dostavila ostalim članovima svoje predloge u vezi sa tim pitanjem.

 Brajović je kazao da će ostali članovi Kolegijuma imati rok da dostave sopstvene predloge ili eventualne izmjene, odnosno primjedbe na materijal DPS-a.

 Brajović je kazao da će naredne sedmice biti održana nova sjednica Kolegijuma, a nakon toga planiran je sastanak sa predstavnicima svih parlamentarnih partija. 

„Tijelo koje će se baviti izbornim zakonodavstvom, bila to radna grupa ili privremeni parlamentarni odbor, treba da se izabere u Skupštini“, rekao je Brajović.

On je naveo da su članovi Kolegijuma na sjednici razgovarali o mandatu radne grupe, da li ona treba da bude proporcionalnog sastava, koji odgovara zastupljenosti u parlamentu ili da bude na paritetnoj osnovi. 

„Sve su to pitanja koja smo otvorili, a u narednom periodu izaći ćemo sa konkretnim predlogom“, dodao je Brajović.

Prema njegovim riječima, članovi radne grupe sa pravom glasa su poslanici, a sva priča će se odvijati samo u Skupštini.

„Naravno, mi želimo da pokažemo širinu i da ukljućeni u rad tog tijela budu nevladine organizacije (NVO), međunarodne institucije i svi koji mogu da doprinesu što kvalitetnijem radu“, kazao je Brajović.

Prema njegovim riječima, ne postoji razlog da se izbjegne razgovor o bilo kom pitanju koji se tiče reforme izbornog zakonodavstva, jer je cilj pronalazak najboljeg rješenja.

 "NVO, međunarodne institucije i ostali koji će dodatno biti uključeni, neće imati pravo glasa, ali će sjednice Kolegijuma biti otvorene za njihovo prisustvo i predloge. Vidjećemo u kom formatu će oni biti prisutni, ali neće imati pravo glasa“, rekao je Brajović.

Na pitanje da li očekuje da će predstavnici Demokrata biti prisutnio na sljedećoj sjednici, Brajović je podsjetio da od kraja 2016. godine poziva sve da prekinu nerazumni bojkot. 

„Izbori su pokazali da bojkot šteti više njima, ali spremno ih čekamo“, zaključio je Brajović.