Hakeri napali mail.me, 2 dana nakon pokretanja

Serveri koji se koriste za pružanje servisa crnogorskog Nacionalnog email servisa "mail.me", pretpjeli su sinoć hakerski, DOS napad, samo dva dana nakon njegovog puštanja u ekspermentalni rad.
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.04.2011. 17:33h

Iz kompanije MNNews, koja realizuje projekat Nacionalnog emaildomena, saopšteno je da je napad počeo sinoć u 20 sati i 30 minuta, a nakon koordinisanih aktivnosti sa nadprovajderima blokiran je dva sata kasnije.

Prijava policiji

DOS napad, kako je pojašnjeno iz te kompanije, nastaje preopterećenjem transportnih kapaciteta operatera slanjem mnogostrukih zahtjeva prema serverima, u cilju zaustavljanja legitimnog saobraćaja prema njima.

U MNNews-u ne isključuju mogućnost da je podstrekač ili inicijator napada iz Crne Gore, zbog činjenice da je uslijedio samo dva dana nakon eksperimentalnog pokretanja servisa mail.me, a o čemu je putem medija bila informisana uglavnom crnogorska javnost

„MNNews je u postupku podnošenja prijave Upravi policije protiv inicijatora“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je zbog intenziteta napada više nadprovajdera koji su takođe trpjeli posljedice ovog napada moralo je da, u sinhronizovanoj akciji, radi na zaustavljanju nekontrolisanog malicioznog saobraćaja.

Na osnovu IP adresa sa kojih je detektovan maliciozni saobraćaj, kompanija MNNews je utvrdila da je napad došao iz mreža dva provajdera iz Južne Koreje i Kine - Hanaro Telecom i China net.

Infrastruktura koja je bila napadnuta nije pretrpjela fizicka oštećenja, niti je bilo posljedica po korisnike MNNews-ovih usluga.

Kompanija MNNews je, shodno ugovoru sa Vladom, nedavno počela da realizuje projekta Nacionalnog email servisa, čiji je cilj da svaki građanin Crne Gore ima jednu besplatnu email adresu na domenu mail.me. Infrastruktura sistema mail.me je fizički smještena u Podgorici i koristi resurse kompanije MNNews.

Moguće da je napad iz Crne Gore

MNNews se primarno bavi obezbjeđivanjem pristupa Internetu za pravna lica, kolokacijom servera za treća lica i obezbjeđivanje besplatnog Wi-Fi pristupa u Tivtu, Podgorici, Beranama, Pljevljima i Bijelom Polju.

U MNNews-u smatraju da je napad velikog intenziteta bio direktno usmjeren na servis mail.me u cilju njegovog obaranja.

Oni upozoravaju da su napadi ovog tipa veliki problem za sve crnogorske operatere jer su ukupni GIA kapaciteti svih operatera relativno mali u odnosu na količinu saobraćaja koji potencijalni napadači mogu da generišu.

U MNNews-u ne isključuju mogućnost da je podstrekač ili inicijator napada iz Crne Gore, zbog činjenice da je uslijedio samo dva dana nakon eksperimentalnog pokretanja servisa mail.me, a o čemu je putem medija bila informisana uglavnom crnogorska javnost.

Shodno razvoju tehnologije i integracije sistema na nivou operatera postoje tehnički preduslovi da se u određenom roku izvrši detekcija inicijatora napada i iskoriste sve zakonske mogućnosti za sankcionisanje istih.

Iz kompanije MNNews poručuju da su posvećeni projektu mail.me i da intenzivno rade na reorganizaciji tehničko-tehnološke platforme putem koje se servis pruža, u cilju maksimalne dostupnosti i sigurnosti te usluge.

Bonus video: