Umro Džerald Lavson, čovjek koji je promijenio svijet video zabave

On i njegov tim osmislili su kertridže sa različitim igrama koji mogu da se stavljaju u konzolu.
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.04.2011. 16:12h

Džerald A. Lavson, samouki inženjer i pionir video igara, koji je kreirao prvi sistem za kućno igranje sa promjenjljivim kertridžima, umro je u subotu u Montajn Vjuvu, u Kalifu, javlja Boston Globe. Imao je sedamdeset godina. Živio je u Santa Klari.

Uzrok smrti bile su komplikacije vezane za dijabetes, rekla je njegova žena Katarina.

Prije nego što su sistemi na bazi diska kao što su Plej Stejšn, Iks boks i Vi promijenili industriju video igara, prije tehnoloških izuma kao što su Grand Theft Auto i Madden NFL, čak prije nego što su Pac-Man i Donkey Kong postali opsesija miliona ljubitelja ove vrste zabave, gospodin Lavson je prvi učinio mogućim igranje različitih video igara kod kuće.

Sredinom 70tih bio je direktor inženjeringa i marketinga u tek otvorenoj firmi za video igrice, Ferčajld Semikondaktor, i pod njegovim vođstvom firma je 1976 izvela na tržište Ferčajld Čenel F, kućnu konzolu koja je imala mogućnost mijenjanja kertridža.

Do tada, kućne video igrice imale su samo jednu igru koja je bila u mašini. Ideje gospodina Lavsona omogućile su veliki međunarodni biznis.

Prošlog mjeseca, gospodin Lavson je nagrađen za inovativni rad od strane Asocijacije međunarodnih programera video igrica, koja ga je nagradila i za doprinos tehnološkoj transformaciji koja je promijenila živote ljudi.

"On je apsolutni pionir", rekao je Alen Alkorn, kreator video igrice Pong. "Kad nešto radite po prvi put, nema ničeg što bi mogli da kopirate."

Nije stigao da diplomira

Džerald Anderson Lavson je rođen u Bruklinu, a odrastao je u Kvinsu. Pohađao je Kvins Koledž i Gradski univerzitet u Njujorku, ali nikad nije diplomirao. Ranih 70-tih počeo je u Ferčajldu kao konsultant za dizajn. Tu je osmislio prvi sistem igara na principu novčića, Demolition Derby.

"Ne igram video igre tako često; stvarno ne igram", rekao je u razgovoru 2009. godine

Nakon pronalaska Demolition Derby-a, gospodin Lavson je ubačen u tim za video igre. On i njegov tim osmislili su kertridže sa različitim igrama koji mogu da se stavljaju u konzolu. To je omogućilo kompaniji da igre prodaje odvojeno od konzola, što je poslovni model koji je do danas ostao kamen temeljac industrije video igara.

Nakon što je 1980 napustio Ferčajld, gospodin Lavson je osnovao kompaniju Videosoft, koja se bavila kreiranjem igrica, pri kojoj je radio kao konsultant.

"Ne igram video igre tako često; stvarno ne igram", rekao je u razgovoru 2009. godine. Većina ih je zasnovano na "pucanju u nekog i ubijanju nekoga", rekao je. "Za mene, igra treba da bude nešto kao vještina koju treba da razvijete. Ako igrate takvu igru, nakon nje odlazite sa nečim vrijednim".

Bonus video: