Za građane Crne Gore ekskluzivno i besplatno mail.me

„Usluga će u početku biti ekskluzivno dostupna građanima Crne Gore. Za kasnije, kako se sistem bude razvijao, vidjećemo“, kazao je Dejan Abazović.
340 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.04.2011. 09:55h

Crnogorski građani će tokom sljedeće sedmice dobiti mogućnost registracije adresa elektronske pošte na jednom od najatraktivnijih mail poddomena u svijetu – mail.me, najavljeno je iz Ministarstva za informaciono društvo (MID).

Savjetnik ministra Dejan Abazović kazao je da će mailovi biti potpuno besplatni i da, u početku rada tog servisa, adresu oblika korisničkoime@mail.me neće moći da dobije niko ko nije rezident.

„Usluga će u početku biti ekskluzivno dostupna građanima Crne Gore. Za kasnije, kako se sistem bude razvijao, vidjećemo“, kazao je on.

Kada servis bude dostupan, građani će svoj nalog moći da registruju putem web stranice koja će za te namjene biti kreirana. Kako je usluga namijenjena samo rezidentima, svi koji registruju nalog moraće da potvrde svoj identitet navodeći podatke koji se od njih traže u registracionom obrascu. Model identifikacije korisnika je još na razmatranju.

Moguća je identifikacija putem digitalnih sertifikata (elektronski potpis, kojim se dokazuje identitet osobe u e-svijetu), mogućnost registracije e-mail naloga na šalterima (u Pošti Crne Gore), te provjera poređenjem sa podacima iz centralnog registra stanovništva.

Jaša Jovićević iz kompanije MNNews, u saradnji sa kojom MID realizuje projekat, navodi da oni u tom slučaju neće imati uvid u podatke iz registra, već će podatke koje dobiju od korisnika u procesu registracije, u pogodnom formatu slati ka centralnom registru, gdje će podaci biti upoređivani.

MNNews bi nakon toga samo dobio poruku koja potvrđuje ili negira nečiji identitet, kako bi proces registracije e-mail naloga mogao biti završen.

Kao i tokom bilo kojeg drugog procesa registracije, i u slučaju prijave za dobijanje e-mail adrese pod mail.me poddomenom, zainteresovani će dobiti korisničko ime, koje će u ovom slučaju vjerovatno biti oblika JMBG.

To nije podatak koji će korisnici dalje morati da koriste u prijavama, jer će moći, kako je rekao Jovićević, da odaberu alijas, odnosno tekstualnu zamjenu za brojnu oznaku matičnog broja.

Još nije poznato da li će servis imati matični portal, adrese oblika www.mail.me, a pominje se i mogućnost da on bude dio portala elektronske uprave (eUprava.me), koji je nedavno predstavljen sa početnih 11 servisa za građane i privredu.

Me domen se kupuje

Me domen je komercijalan i on se kupuje. Svako fizičko i pravno lice ima pravo da kupi domen koji je slobodan, domen koji nije u kategoriji Premium domena koji idu na aukciju, ili ne pripada nekom od domena koji su od nacionalnog interesa i koje je država rezervisala nakon dobijanja .me oznake.

Sa liste tih domena, internet adresu može da dobije opština, lokalni organ, institucija… koja MID-u uputi zahtjev. Nakon toga se domen delegira, odnosno daje na korištenje, besplatno.

Do sada, nijedno fizičko lice nije dobilo neki od tih domena. Kompanija MNNews je, kao pravno lice, sa liste rezervisanih domena na korištenje dobila dva: mail.me i email.me.

Jovićević iz MNNews navodi da je od njih za uzvrat traženo da nađu dobar biznis model, koji će biti komercijalan. Mail.me je kompaniji dat na tri godine, tokom kojih će servis nuditi isključivo besplatno i za crnogorske građane.

O budućim planovima, Jovićević sada nije mogao da govori.

Za razliku od tog, pod email.me domenom će se naći komercijalan servis, koji će biti ponuđen i van granica Crne Gore.

Lista rezervisanih domena nije atraktivna kao lista premium adresa. MNNews je dobio možda i najatraktivnije.

Uz te, rezervisani domeni su i oni koji označavaju toponime, nazive institucija… Neke od interesantnih adresa od nacionalnog interesa pod kojima bi se mogli naći zanimljivi sadržaji su search.me, find.me, travel.me, info.me, business.me, jobs.me, visit.me, enjoy.me, explore.me, mobi.me, napali.me, lizni.me…

Sa dobrom idejom moguće je dobiti i adresu sa liste premium adresa.

Spisak rezervisanih i premium domena dostupan je na sajtu Domen.me (Pravila).

Besplatan internet na još 5 lokacija

Osim kroz projekat besplatnih mail adresa za crnogorske građane, MID i MNNews realizuju i projekat besplatnih wireless pristupnih tačaka u Podgorici, usluga kojom će građanima biti na raspolaganju osnovni servisi interneta (web, e-mail).

Prve pristupne tačne, jedna na Rimskom trgu, druga na Trgu Republike, su u testnoj fazi i dostupne su korisnicima. Planirano je i postavljanje pristupnih tačaka u Golubovcima i Tuzima, te još jedna u okolini podgoričke Gimnazije.

Korištenje servisa je moguće sa pristupnim podacima podgorica/081free.

Nakon početka rada servisa e-pošte, za pristup besplatnoj bežičnoj mreži, korisnici će unositi korisničko ime i lozinku koje dobiju prilikom registracije e-maila na mail.me poddomenu.

MNNews besplatan pristup internetu omogućava i u Tivtu, Bijelom Polju.

“Kapacitete naših besplatnih pristupnih tačaka dnevno koristi 2.500 do 3.000 korisnika, koji generišu oko 60 Gigabajta podataka”, kazao je Jovićević.

Bonus video: