Telekom Srbija spreman za 4G mrežu

U dvomjesečnom testiranju, Telekom Srbija je sarađivao sa tri proizvođača opreme - kompanijama Nokia Siemens Networks, Huawei i Ericsson
0 komentar(a)
4G Telekom Srbija, Foto: Srbijanet
4G Telekom Srbija, Foto: Srbijanet
Ažurirano: 10.04.2011. 13:27h

Telekom Srbija prvi je operator u regionu jugoistočne Evrope koji je u realnim uslovima sproveo testiranje LTE (Long Term Evolution) tehnnologije odnosno 4G mreže mobilne telefonije, koje je potvrdilo sve mogućnosti te tehnologije u mobilnoj mreži Telekoma Srbija brzine protoka do 100 Mb/s i neznatnog kašnjenja u odzivu.

U dvomjesečnom testiranju, Telekom Srbija je, kako se navodi u saopštenju, sarađivao sa tri proizvođača opreme - kompanijama Nokia Siemens Networks, Huawei i Ericsson koje su instalirale svoju opremu na više lokacija u Beogradu.

Time će ubuduće biti omogućeno šire korišćenje zahtevnijih mobilnih servisa kao što su video streaming, igranje igrica on-line i pristup televizijskim programima putem mobilnih uređaja.

Primjera radi, korišćenjem ove tehnologije muzički fajl ili video klip moći će da se u određenim uslovima preuzmu sa interneta putem mobilnih uređaja za manje od jedne sekunde.

"Uspješna testiranja pokazala su da je mreža Telekoma Srbija u potpunosti spremna za uvođenje LTE tehnologije i pokretanje naredne generacije mobilne telefonije čim to bude omogućeno regulatornim okvirom", istakao je direktor Direkcije za tehniku Telekoma Srbija Saša Leković.

Telekom Srbija u saopštenju navodi da će se prema predviđanjima ukupna količina podataka prenijetih putem mobilnih mreža u bliskoj budućnosti svake godine udvostručivati, tako da će do 2013. godine saobraćaj za prenos podataka nadmašiti glasovni saobraćaj u mobilnim mrežama.

Bonus video: