Vlada pokrenula državni portal, javna uprava na Internetu

U dijelu portala "e participacija" građani mogu aktivno da učestvuju u javnim raspravama, kreiranju zakona i drugih strateških dokumenata, i da iznose mišljenja i stavove.
69 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.04.2011. 09:45h

Korisnicima u Crnoj Gori od danas su elektronskim putem, na portalu “eUprava.me” dostupni servisi javne uprave.

“Ogroman broj građana gubi veliko vrijeme, energiju i strpljenje, čekajući u ogromnim redovima ispred raznih šaltera kako bi mogli dobiti dokumenta, uvjerenja, potvrde ili obične informacije. To izaziva mnogo nervoze kod građana i značajan broj njih se sa pravom ljuti i negoduje. U namjeri da javna uprava u punom smislu bude servis građana, odlučili smo da sve te šaltere zamijenimo jednim elektronskim portalom”, rekao je na prezentaciji projekta ministar za informaciono društvo i telekomunikacije Vujica Lazović.

Portal će građanima i firmama omogućiti da ostvaruju svoja prava putem interneta, a organi uprave će zahvaljujući tom projektu moći da obrađuju zahtjeve i komuniciraju sa njihovim podnosiocima.

Informacije i usluge na portalu grupisane su prema različitim oblastima i prate sve značajnije životne situacije fizičkih lica (obrazovanje, poslovanje, izdavanje dokumenata...), pravnih lica (poslovanje, rad, finansije...), te organa uprave (pristup registrima, razne edukacije...).

Različiti servisi podrazumijevaju različite nivoe pristupnih dozvola, zbog čega portal podržava tri tipa korisnika: anonimne, te dva tipa registrovanih.

Anonimni korisnici ne podliježu registraciji i moći će da pristupaju portalu u cilju pregleda dostupnog sadržaja, informisanja i eventualno podnošenja nekih anonimnih prijava, kao što su prijave zbog buke, te prijave kod Uprave policije. Ti servisi još nisu dostupni.

Registrovani korisnik se može postati registracijom putem e-maila ili važećih digitalnih sertifikata (koji u stvari zamjenjuju klasičan potpis na dokumentima). Oni koji nalog registruju putem e-maila moći će da koriste i servis “Moja eUprava”, putem kojeg mogu da postavljaju vijesti, te prate status svojih zahtjeva.

Korisnici koji nalog registruju važećim digitalnim sertifikatom mogu da koriste sve funkcionalnosti portala.

Portal sadrži i modul eParticipacija, u okviru kojeg građani mogu da direktno komuniciraju sa vladom, da aktivno učestvuju u javnim raspravama, kreiranju zakona i drugih strateških dokumenata, te da iznose svoja mišljenja i stavove.

Korisnicima portala eUprava trenutno je dostupno 11 servisa. U Ministarstvu za informaciono društvo (MID) navode da je cilj da u narednom periodu motivišu što više organa državne uprave i lokalne samouprave sve svoje servise postepeno vežu za portal eUprave. Lazović je rekao da je cilj i motivacija građana, da koriste kvalifikovane digitalne sertifikate, odnosno usluge koje nudi portal eUprava.

Što se tiče pravnih lica, navodi on, zahvaljujući portalu, pored ostalog, biće smanjene i biznis barijere.

Digitalni potpis 110 eura

Digitalne sertifikate u Crnoj Gori izdaje Pošta. Za sertifikat na smart kartici, sa rokom važenja od tri godine, treba platiti 110 eura. Za sertifikat bez smart kartice, odnosno medija, plaća se, za godinu, 30 eura.

Cijene su iste za pravna i fizička lica. U MID ipak očekuju da će kod građana naići na dobar odziv, kada su ove usluge u pitanju, posebno onda, kako je rekao pomoćnik ministra Ivan Lazarević, kada građani shvate prednosti korištenja digitalnog sertifikata, njegovu sigurnost, te vide koje će im sve usluge zahvaljujući upotrebi digitalnog setifikata biti dostupne”.

Bonus video: