Registrovano pola miliona .me domena, država zaradila 9 miliona eura

Mnogi preduzetnici iz Silicijumske doline, samog srca IT industrije, odlučuju se za .me domen prije nego za .com, .net ili.org...
56 pregleda 0 komentar(a)
me domen, Foto: Arhiva "Vijesti"
me domen, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 06.04.2011. 14:28h

Za manje od tri godine registrovano je gotovo pola miliona .me domena i Crnoj Gori uplaćeno skoro devet miliona eura, saopštio je potpredsjednik Vlade i ministar za informaciono društvo i komunikacije, Vujica Lazović.

Država, na osnovu ugovora o partnerstvu koji je sa kompanijom Domen sklopila 2008. godine, dobija 33 odsto ukupnog prihoda od redovnih registracija i 70 odsto ukupnog prihoda od alokacije premium domena.

Upravljanje domenom dodijeljeno je kompaniji Domen, koja je zapravo konzorcijum tri firme - GoDaddy, Afilias i Me-Net, podsjetio je Lazović.

“Kada su u pitanju benefiti tog pristupa, značajni su finansijski prihodi, jer se domen pokazao kao najbolji crnogorski izvozni proizvod, jer je, po osnovu valorizacije tog domena u prethodne dvije i po godine državni budžet prihodovao oko devet miliona eura”, rekao je Lazović na konferenciji za novinare.

Ti prihodi su, kako je dodao, gotovo isti ili viši nego oni za budžet po osnovu koncesija za eksploataciju šuma ili za eksploataciju voda i mineralnih sirovina u tom periodu.

"Ukupni prihodi od Premium domena za tri godine iznosili su 2,4 miliona eura, od čega je Vladi pripalo 1,6 miliona, a kompaniji Domen 726 hiljada eura", saopštio je izvršni direktor Domena, Predrag Lešić.

Od ukupnog prihoda od registracije domena za tri godine, koji je iznosio oko 9,1 miliona eura, državi je pripalo 8,9, uključujući avans od pet miliona, a Domenu 5,2 miliona eura prihoda.

“Ekonomska kriza uticala je na sporiji godišnji rast broja domena na globalnom nivou, koji je sa 15 odsto u 2007. pao na 6,3 odsto u prošloj godini. Ipak, zahvaljujući dobrom pristupu tokom tri godine je registrovano skoro 500 hiljada imena i ostvarena je saradnja sa 148 registara”, objasnio je Lešić.

Cg.yu je imao svega 1.500 korisnika

Stari domen, cg.yu, podsjetili su iz Domena, imao je svega 1,5 hiljada korisnika.

Pored pojedinaca, potencijal .me domena su prepoznali i najveći internet brendovi, pa su njegovi korisnici kompanije poput Facebooka, Yahooa i Njujork tajmsa.

Crnogorski domen koji je, kako je objasnio Lešić, globalni servis registracije, najviše registrovanih korisnika ima u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), čak 53 odsto, a zatim nešto manje i u ostalim zemljama, poput Velike Britanije i Francuske.

“Mnogi preduzetnici iz Silicijumske doline, samog srca IT industrije, odlučuju se za .me domen prije nego za .com, .net ili.org, o čemu najbolje svjedoče primjeri kao što su FormSpring.me i About.me”, rekao je Lešić.

Domen je u proteklom periodu, preko raznih projekata investirao preko 250 hiljada eura u razvoj ICT zajednice u Crnoj Gori.

“Kompanija je instalirala prvi root server na Balkanu, donirala preko 100 računara obrazovnim ustanovama i organizovala projekte, poput predavanja, sponzorisanja Balkanijade u programiranju i spremala studente dvije godine za Olimpijadu u programiranju, zajedno sa Prirodno-matematičkim fakultetom”, kazao je Lešić.

Uskoro i besplatni mailovi za građane

Domen će 22. septembra otvoriti i veliku regionalnu konferenciju, Web fest.Me 2011, u organizaciji sa partnerima iz Beograda, na kojoj će gostovati stručnjaci iz te oblasti.

Lazović je najavio i pokretanje projekta razvoja nacionalnog mail sistema (mail.me).

“Glavni cilj projekta je da svakom građaninu omogući da dobije i koristi e-mail adresu koja neće biti vezana za operatora čije usluge koristi i koja će, uz digitalni sertifikat, biti njegova jedinstvena poštanska adresa i elektronska identifikacija”, kazao je Lazović.

Bonus video: