Novi biočip analizira krv za samo nekoliko minuta

Čipovi će vremenom postati pogodni za dijagnostikovanje oboljenja kao što je HIV i tuberkuloza kroz samo nekoliko minuta
430 pregleda 0 komentar(a)
analiza krvi, Foto: Shutterstock.com
analiza krvi, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 27.03.2011. 17:21h

Novo otkriće na polju mikrofluidike moglo bi da omogući razvoj autonomnih čipova za analizu krvi, koji daju dijagnozu oboljenja kroz samo nekoliko minuta.

Uređaj, skraćeno nazvan SIMBAS, razvio je tim koji sačinjavaju istraživači sa Dablinskog univerziteta, Univerziteta Valparaizo iz Čilea i Univerziteta Kalifornije u Berkliju. SIMBAS (Samonapajajući integrisani mikrofluidički sistem za analizu krvi/Self-powered Integrated Microfluidic Blood Analysis System) ne zahtijeva dodatne agresivne metode za dijagnostikovanje bolesti.

To što nema dodatnih komponenti je posebno važno, jer omogućava da čip bude mali, mobilan i jeftin

"San o pravoj laboratoriji u čipu dijelimo već neko vrijeme, ali većina do sada razvijenih sistema nisu bili potpuno autonomni.“

Čipovi će vremenom postati pogodni za dijagnostikovanje oboljenja kao što je HIV i tuberkuloza kroz samo nekoliko minuta.

Biočip je napravljen od plastike i sadrži pet otvora za primanje krvi i mikrofluidičke kanale ispod kojih su dodatna ulegnuća u koja padaju teža crvena i bijela krvna zrnca (sedimentacija) i tako se odvajaju od prozirne krvne plazme koja se potom kreće kroz čip i analizira u detektoru biomarkera.

Sedimentacija je u ovom slučaju znatno brža nego inače zbog mikrorazmera procesa.

Zamislite da imate nešto jeftino i jednostavno za korišćenje, slično testu za trudnoću, ali da može brzo da dijagnozira HIV ili tuberkulozu

Kada se pakovanje ukloni, uređaj je ponovo izložen atmosferskom vazduhu i reapsorbuje njegove molekule. To stvara razliku u pritisku, što izaziva kretanje krvi kroz čip.

Istraživači koji su razvili ovaj sistem tvrde da su korišćenjem ovog metoda uspjeli da izdvoje više od 99 odsto krvnih zrnaca od krvne plazme.

Tim je demonstrirao sposobnosti čipa postavljajući na njegove otvore uzorak od 5 mikrolitara krvi u koji je dodat biotin (vitamin B7) u koncentraciji 1 dio na 40 milijardi. Čip je poslije svega deset minuta pokazao nivoe prisutnog biotina.

"Zamislite da imate nešto jeftino i jednostavno za korišćenje, slično testu za trudnoću, ali da može brzo da dijagnozira HIV ili tuberkulozu“, kaže Bendžamin Ros, student postdiplomskih studija na Univerzitetu Kalifornija u Berkliju i jedan od koautora.

"To bi bila zaista velika promjena koja bi mogla spasiti milione života.“

Bonus video: