Brajović: Ustav simbol trajnog opredjeljenja ka progresu

Predsjednik Ustavnog odbora Miodrag Vuković rekao je da je Crna Gora danas prepoznatljiva, demokratska, zrela i cijenjena država
53 pregleda 5 komentar(a)
Ivan Brajović, Foto: Boris Pejović
Ivan Brajović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.10.2018. 17:26h

Crnogorski Ustav iz 2007. godine simbol je našeg trajnog opredjeljenja ka progresu i savremenim demokratskim društvima, pravna potvrda zajedničkog života građanske Crne Gore, poručio je predsjednik parlamenta Ivan Brajović na svečanoj sjednici Ustavnog odbora povodom obliježavanja 11 godina od usvajanja Ustava Crne Gore.

Taj Ustav je, kazao je Brajović, simbol moderne, evropske Crne Gore navodeći da je da je prvi Ustav Crne Gore početakom 20 vijeka bio pokušaj modernizacije i razvoja crnogorske države koja je kucala na vrata evropske porodice.

"Ovaj potonji, 100 i više godina kasnije, postaće sveobuhvatno stremljenje ka evropskim i evroatlanskim integracijama", rekao je predsjednik parlamenta.

Predsjednik Ustavnog odbora Miodrag Vuković rekao je da je Crna Gora danas prepoznatljiva, demokratska, zrela i cijenjena država.

"Sve to zahvaljujući ispravnom ustavnom opredjeljenu iz 2007. godine, ali i napornom radu svih odgovornih da se ta ista rješenja što prije učine našom političkom, ekonomskom, društvenom i stvarnošću", naveo je Vuković.

On je kazao da Crna Gora ima dobar Ustav, ali da kao projekcija budućnosti države mora na pravi način reagovati i na nove potrebe, zahtjeve i izazove koji se prije 11 godina nijesu mogli prepoznati, bar ne na pravi način.

"Ustav treba obazrivo, promišljeno i odgovorno svakodnevno dovoditi u vezu sa realnim društvenim procesima, kao što je obaveza da se na isti način društveni procesi i odnosi čine pravnim, prije svega usklađivanjem sa ustavnim normama“, ocijenio je Vuković.

Nakon svečane sjednice nekadašnji predsjednik Ustavnog suda Mladen Vukčević otovrio je u holu Skupštine izložbu "Ustavi Crne Gore".

Bonus video: