Subotičanin uhapšen zbog softverske prevare

Kupio računarski virus, sačuvao ga na zakupljenom serveru, unio ga u preko 1.000 računara širom sveta, stvarajući takozvanu \\"botnet\\" mrežu kojom je upravljao sa svog servera.
58 pregleda 0 komentar(a)
Kompjuter haker, Foto: AP
Kompjuter haker, Foto: AP
Ažurirano: 11.03.2011. 17:52h

Atila Alaćan iz Subotice, uhapšen je zbog sumnje da je kupio virus, unio ga preko interneta u više od 1.000 računara širom svijeta, kreirao "botnet" mrežu preko koje upravljao sa zakupljenog servera i plasirao filmske fajlove, bez filmova, a u kojima je reklamirao svoj sajt i tako "zaradio" 70.000 američkih dolara, prenosi Fonet.

Policija u saopštenju navodi da je Alaćan (27) osumnjičen da je juna 2010. kupio računarski virus, potom ga sačuvao na zakupljenom serveru, a zatim ga je putem internet mreže unio u preko 1.000 računara širom sveta, stvarajući takozvanu "botnet" mrežu kojom je upravljao sa svog servera.

Koristeći zaražene računare, osumnjičeni se registrovao na torent sajtovima i postavljao fajlove sa nazivima filmova, bez filmova, već sa reklamom koja je upućivala na Internet sajt koji je on kreirao.

Na taj način, bi preko tog sajta preuzimali softverski sadržaj, lažno prikazujući činjenicu da je sadržaj postavljenog fajla film.

Ovako neregistrovanu uslugu Alaćan je naplaćivao od jedne kanadske kompanije koju je doveo u zabludu i od nje za devet mjeseci naplatio preko svog deviznog računa iznos od preko 70.000 američkih dolara, znajući da ta sredstva potiču od nedozvoljene računarske mreže sačinjene od zaraženih računara kojima je upravljao.

Alaćan će, uz krivičnu prijavu, biti priveden istražnom sudiji Višeg suda u Beogradu, navodi Fonet.

Bonus video: