Novo lice ledenog čovjeka: Oči je imao smeđe, a ne plave

Najnovija rekonstrukcija ledenog čovjeka se bazira na 3D slikama njegovog tijela, koje će biti predstavljene u martu na izložbi "Oci 20"
67 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.02.2011. 17:33h

Prerano ostario, naborane kože, duboko usađenih očiju i čupave brade, novo je lice Ocija, ledenog čovjeka koji je živio prije 5.300 godina i čije je tijelo pronađeno u italijanskim Alpima, prije 20 godina.

Novi model tog sredovječnog muškarca, razvili su holandski umjetnici Alfons i Adri Kenis. Iako se ranije vjerovalo da Oci ima plave oči, novi model pokazuje da su njegove oči smeđe boje.

Najnovija rekonstrukcija ledenog čovjeka se bazira na 3D slikama njegovog tijela, koje će biti predstavljene u martu na izložbi "Oci 20", kada će biti obilježeno 20 godina od otkrića mumificiranog tijela u italijanskim Alpima.

Izložba "Oci 20" će biti otvorena od 1. marta 2011. do 15. januara 2012. godine, u Arheološkom muzeju u Bolcanu, u Italiji.

Cilj izložbe je predstaviti Ocija i van naučnog aspekta.

Za one koji žele više, preporučujemo web site koji je finansirao EURAC Institut za mumije, gdje posjetioci mogu da vide ledenog čovjeka na tri različita načina: kroz 3D prikaz, tetovaže koje su uočene na njegovom tijelu, a moguće je i uveličavanje za one koji žele pogledati detaljnije kako je izgledao čovjek prije više od 5.000 godina.

Galerija

Bonus video: