Osam carinika suspendovano zbog šverca cigareta

Tužioci Milivoja Katnića sumnjiče carinike da su dio kriminalne grupe na čijem čelu su navodno Petar Milutinović i Gojko Leković
499 pregleda 10 komentar(a)
carinici, šverc cigareta, Foto: Savo Prelević
carinici, šverc cigareta, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.10.2018. 13:34h

Osam carinika iz Bara suspendovani su sa posla nakon što ih je Specijalno državno tužilaštvo nedavno osumnjičilo za šverc cigareta iz barske luke.

To je “Vijestima” saopštila pomoćnica direktora Uprave carina Ana Miljanić.

Miljanićeva je objasnila da ih je tužilaštvo obavijestilo da su donošenjem naredbe o proširenju istrage pokrenuli krivični postupak protiv više osoba, među kojima i osam carinskih službenika.

“Shodno tome, Uprava carina je, na osnovu člana 111,112,113 i 135 Zakona o državnim službenicima i namještenicima i člana 92 Zakona o carinskoj službi, za osam carinskih službenika donijela rješenja o privremenom ograničenju vršenja dužnosti - na način što je tim službenicima zabranila da obavljaju poslove na radnim mjestima gdje su bili raspoređeni u ovom državnom organu”, kazala je Miljanićeva.

Ona je istakla da su za te službenike donijeta rješenja o suspenziji do okončanja krivičnog postupka koji je pokrenulo Specijalno državno tužilaštvo:

“Tim službenicima je danom donošenja rješenja o suspenziji zabranjeno obavljanje poslova na radnim mjestima na kojima su vršili dužnosti, pri čemu su im oduzeta ovlašćenja, oprema i povjerena sredstava za rad u službi”.

Carinici Nikola Masoničić (33), Vesna Kovač (64), Anđela Dabanović (55), Irena Jovanović (53), Đorđe Đurašković (32), Ivan Niković (35) i Vojin Leković uhapšeni su krajem avgusta zbog sumnje da su švercom cigareta oštetili državni budžet za više desetina milion eura.

Hapšenje je tada izbjegao carinik Gojko Leković (64).

Tužioci Milivoja Katnića sumnjiče ih da su dio kriminalne grupe na čijem čelu su navodno Petar Milutinović i Gojko Leković.

Osim njih, na spisku osumnjičenih su Dragan Šušter, Radovan Brajković i Stefan Vujačić, zbog sumnje da su švercovali 65.000 šteka cigareta bez akciznih markica, vrijednih oko 1.400.000 eura.

Za šverc cigareta SDT sumnjiči dvije firme i 28 osoba, od kojih 14 nije lišeno slobode.

Ta kriminalna grupa, navodno, od maja do avgusta prokrijumčarila je 40.000 paketa nelegalnih cigareta.

Uhapšene carinike SDT sumnjiči da su nezakonito prenijeli pravo vlasništva nad robom u slobodnoj carinskoj zoni, odnosno cigaretama koje su uplovile u barsku luku, a koje su 2. avgusta zaplijenjene u Sotonićima.

Prema istim informacijama, carinici su pregledali tu robu, ali su dozvolili da bez plaćenih dažbina napuste carinsku zonu.

Postupak protiv carinika i ostalih uhapšenih proglašen je tajnim, a na konferenciji za medije održanoj nakon hapšenja carinika - istražitelji su istakli da su presjekli lanac šverca cigareta inostranog porijekla iz slobodne carinske zone u Baru.

Saopšteno je da kriminalnu grupu sumnjiče za stvaranje kriminalne organizacije, primanje mita, davanje mita, krijumčarenje i zloupotrebu službenog položaja.

Šef Specijnog policijskog tima Dragan Radonjić, tada je pojasnio da su početkom avgusta uhapšena četiri člana kriminalne grupe, a da su krajem tog mjeseca procesuirana još 24 fizička i dva pravna lica.