Raste potražnja za IT analitičarima i softver inženjerima

Ova zanimanja slijediće potreba za finansijskim analitičarima, savjetnicima za osobe sa poremećajima u ponašanju te pomoćnicima fizioterapeuta
74 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.02.2011. 15:42h

Među najbrže rastućim zanimanjima u Americi, u smislu potrebe za zapošljavanjem nove radne snage, do 2016. godine naći će se i dva zanimanja iz IT sektora, rezultati su istraživanja objavljeni na CareerGuide sajtu.

Tako će do 2016, kada je u pitanju sektor informacionih tehnologija, biti najviše potrebe za analitičarima za računarske mreže i prenos podataka, kao i softverskim inženjerima.

Posao analitičara za mrežne sisteme i prenos podataka je da projektuju, analiziraju, ispituju i procjenjuju sisteme i njihovu realizaciju. U 2006. na tom radnom mjestu bilo je 262.000 zaposlenih, a očekuje se da ih do 2016, bude za 53, 4 odsto više, odnosno 402 hiljade.

Njihova prosječna godišnja plata je 73.800 američkih dolara. Iako je za to radno mjesto često neophdona diploma bečelora, nije rijetkost da kao analitičari za mrežne sisteme i prenos podataka rade osobe koje su završile dvogodišnje studije iz oblasti računarskih nauka, odnosno oblasti informacionih tehnologija.

Posao softver inženjera je da razvijaju, projektuju, testiraju i procjenjuju računarske programe i sisteme koji pokreću rad računara. Za tim radnim mjesto do 2016 porašće potreba od 44,6 odsto, u odnosu na 2006. Prema CareerGuide sajtu, kandidati koji su zainteresovani za taj posao imaju dobre izglede ako imaju najmanje diploma bečelora iz oblasti softverskog inženjerstva ili računarskih nauka, te da imaju određeno radno iskustvo. Prosječna godišnja plata softverskog inženjera je 87.900 američkih dolara.

Prema izvještaju CareerGuide sajta, ova zanimanja, po broju zaposlenih do 2016, slijediće potreba za finansijskim analitičarima, savjetnicima za osobe sa poremećajima u ponašanju (zavisnici od droga, alkohola, duvana, kockari…), te pomoćnicima fizioterapeuta.

Bonus video: