Google omogućava virtuelni obilazak 17 svjetskih muzeja

Više od hiljadu umjetničkih djela je fotografisano i dostupno klikom miša, uz mogućnost zumiranja kako bi se bolje vidjeli detalji
168 pregleda 0 komentar(a)
Ermitaž, Foto: Wikipedia
Ermitaž, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 01.02.2011. 19:16h

Kompanija Google pokrenula je juče u Londonu projekat koji ljubiteljima umjetnosti omogućuje virtuelni obilazak 17 velikih muzeja u svijetu kao što su MoMA u Njujorku, Nacionalna galerija u Londonu i Ermitaž iz Sankt Peterburga.

Zahvaljujući Googleovom programu Strit vju, omogućene su posjete svakom od 17 muzeja i šetnje kroz oko 385 prostorija umjetničkih galerija.

Strit vju je do sada korisnicima nudio panoramski pogled s ulica raznih gradova svijeta.

Na sajtu googleartproject.com mogu se obići Versajska palata, Rejksmuseum u Amsterdamu i Galerija Ufici iz Firence.

Više od hiljadu umjetničkih djela je fotografisano i dostupno klikom miša, uz mogućnost zumiranja kako bi se bolje vidjeli detalji.

"Nadamo se da će ovo podstaći što veći broj ljudi, gdje god oni živjeli, da se zainteresuju za umjetnost i da istražuju zahvaljujući luksuzu koji predstavlja pristup novim detaljima", rekao je u Londonu Nelson Matos, potpredsjednik odjeljenja za inženjerstvo u Googleu.

Svaki od 17 muzeja izabrao je po jedno djelo čija fotografija visoke rezolucije (sedam milijardi piksela) omogućuje korisnicima da vide detalje kao što je debljina poteza četkice, što je mnogo više nego što se može vidjeti golim okom ili u prepunim muzejima s udaljenosti od nekoliko metara.

Među remek-delima uvrštenim u taj izbor su slike Botičelija, Van Goga i Rembranta.

"Naše iskustvo pokazuje da pošto vide djela na internetu, ljudi požele da ih vide i uživo", rekao je Nikolas Serota, direktor muzeja Tejt Britan u Londonu.

Googleovom projektu će se kasnije priključiti i drugi muzeji.

Bonus video: