Nikšićanin Janko Radulović izumio svijetleći prekidač

U našoj državi nema mnogo pronalazača, posebno ne mladih, te ih na stvaranje treba ohrabriti kroz proces formalnog obrazovanja i izložbe na kojima mogu prikazati svoje radove.
160 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.01.2011. 13:11h

Primjer šesnaestogodišnjeg Nikšićanina Janka Radulovića, koji je na Sajmu mladih pronalazača u Podgorici osvojio prvu nagradu za izum svijetlećeg prekidača, pokazuje da i srednjoškolci mogu biti uspješni inovatori i da im treba posvetiti više pažnje. Janku, učeniku gimnazije ,,Stojan Cerović", ideja za koristan i ekonomičan izum je, kaže, došla spontano i neočekivano, ali mu je pored entuzijazma, bio potreban i savjet stručnjaka. "Za konstrukciju svjetlećeg prekidača potrebno je nekoliko osjetljivih elektronskih komponenti, koje, siguran sam, ne bih našao bez pomoći i savjeta iskusnog profesora Zorana Mijanovića sa Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici. Poslije nabavke potrebnog materijala, sve je uspješno završeno za kratak vremenski period", ispričao je Radulović. Običan prekidač, kako objašnjava, dopunjen je sa 4 LED-a (light emiting diod), koje mu pružaju svojstvo da dok je prekidač isključen, LED-diode svijetle, a kada je uključen radi normalno, odnosno, usmjerava struju ka potrošaču (sijalici).

Mladim pronalazačima treba posvetiti pažnju

On smatra da je mladim ljudima potrebna velika odvažnost da bi se uopšte prijavili na neku izložbu, strahujući kako će na to reagovati javnost. Da se mladim inovatorima posvećuje premalo pažnje potvrđuje i član upravnog odbora fondacije “Mladi pronalazači Crne Gore” Velibor Bošković.

"Opšte je mišljenje da smo mi veoma mala država i da zbog toga nemamo dovoljno mladih pronalazača, te im stoga ne treba posvećivati pažnju. To je velika greška, što je naša fondacija pokazala u praksi sa prvim pilot projektom", kazao je Bošković. On ističe da u našoj državi nema mnogo pronalazača, posebno ne mladih, te da ih na stvaranje treba ohrabriti kroz proces formalnog obrazovanja i izložbe na kojima mogu prikazati svoje radove. Bošković objašnjava da mladi izumitelji nailaze na brojne prepreke, počevši od nepostojanja podrške, kako u znanju, kontaktima, istraživačkim resursima ( mašine, računari, laboratorije i slično...) tako i u finansirnju istraživačkih projekata za mlade ljude.

"Opšte je mišljenje da smo mi veoma mala država i da zbog toga nemamo dovoljno mladih pronalazača, te im stoga ne treba posvećivati pažnju. To je velika greška, što je naša fondacija pokazala u praksi sa prvim pilot projektom", kazao je Bošković.

"Ne postoji jedinstveni sistem podrške. S obzirom da govorimo o veoma mladim ljudima, činjenica je da oni ne raspolažu skoro nikakvim resursima, što je jedna od ključnih prepreka za razvoj pronalazaka", smatra on.

On se nada da će Fondacija u budućnosti organizovati još projekata, u kojima će učestvovati mladi stvaraoci iz cijele države. "Za to nam je neophodna podrška srednjih škola, Univerziteta, državnih institucija i lokalnih vlasti, kao i inostranih donatora kako bi sve svoje zamisli sproveli u djelo. Naš prvi projekat je bio namijenjen srednjoškolskoj populaciji, ali ćemo se potruditi da ove godine uključimo i studente i maksimalno popularizujemo pronalazaštvo među mladim ljudima", istakao je Bošković.

Galerija

Bonus video: