Facebook omogućava korisnicima da vide i izbrišu podatke o sebi

Novi alati će omogućiti korisnicima da selektivno brišu podatke, kao i da u potpunosti uklone svoj profil
57 pregleda 0 komentar(a)
Facebook, gašenje Facebook naloga, Foto: Shutterstock
Facebook, gašenje Facebook naloga, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.03.2018. 18:46h

Društvena mreža Facebook će omogućiti svojim korisnicima da vide i izbrišu podatke koje sakuplja o njima.

Najnovija promjena je stigla u vrijeme kad Facebook pokušava što više smanjiti štetu nastalu zbog skandala povezanog s firmom Cambridge Analytica, nakon što je otkriveno da Facebook prikuplja mnogo osjetljivih i ličnih korisničkih podataka.

Facebook će u narednim sedmicama uvesti novosti koje će promijeniti uslove usluge i njenu politiku o podacima, tako da će korisnici vidjeti kako se prikupljaju njihovi podaci. Takođe, korisnici će dobiti nove načine za brisanje prikupljenih podataka, kao i za sprečavanje daljnjeg prikupljanja podataka.

Novi alati će omogućiti korisnicima da selektivno brišu podatke, kao i da u potpunosti uklone svoj profil.

Kompanija se suočila s globalnim kritikama nakon što je zviždač rekao da su podaci više miliona korisnika nelegalno prikupljani, a to je činila konsultantska firma Cambridge Analytica kako bi ih koristila za američke i britanske glasače u vrijeme izbora. Vrijednost dionica Facebooka je pala za 18 posto od 16. marta kada se prvi put pojavila informacija o usmjeravanju podataka firmi Cambridge Analytica. To je "pojelo" 100 milijardi dolara vrijednosti kompanije na tržištu.

Bonus video: