200.000 kvadrata plastenika u Sahari!

Zvuči kao najluđi san boraca za zaštitu okoline, ali veoma brzo bi po najvećim pustinjama svijeta mogla početi izgradnja džinovskih staklenika koji bi proizvodili hranu, vodu za piće i gorivo.
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.01.2011. 20:46h

Organizacija Sahara Forest projekat, čiji je cilj stvaranje zelenih oaza u pustinjskim oblastima, potpisala je ugovor o izgradnji pilot projekta u Akabi, nadomak Crvenog mora u Jordanu.

Finansiran od strane Norveške vlade, tim planira izgradnju staklenika i pratećih postrojenja na 200.000 kvadratnih metara do 2012. godine.

Svijetu ne nedostaje solarne energije, morske vode, ugljen dioksida i neplodnog zemljišta napominje Joakim Hjudž, izvršni direktor Sahara Forest projekta.

"Ovi resursi bi mogli da se iskoriste za profitabilnu i održivu proizvodnju hrane, vode i obnovljive energije. Istovremeno bi glavni uzročnik efekta staklene bašte, CO2, bio postepeno apsorbovan i prerađen pomoću novonastale vegetacije."

Ukoliko sve bude išlo po planu, postrojenja bi prerađivala slanu vodu za potrebe uzgoja povrća i algi od kojih bi se dobijalo bio gorivo.

Solarna centrala

Slana voda, upumpana iz Crvenog mora bi hladila dotok vazduha u staklenike stvarajući idealne uslove za rast biljaka.

Ovako rashlađen vazduh prolazi preko sistema cijevi sa suncem zagrijanom slanom vodom. Vrela slana voda isparava i, iz tako vlagom obogaćenog vazduha, kondezacijom se dobija pijaća voda koja se sakuplja u posebnim rezervoarima.

Jedan dio ustupljenog zemljišta biće iskorišten za izgradnju Solarne centrale, sistem ogledala koji sunčevu svjetlost usmjerava u jednu tačku gdje se razvija ogromna temperatura.

Solarna centrala dio dobijene pijaće vode pretvara u paru pod velikim pritiskom i uz pomoć parnih turbina proizvodi električnu energiju. Ostatak dobijene pijaće vode koristio bi se za zalivanje zelenih površina stvorenih oko staklenika.

Projekat je rezultat saradnje londonskih kompanija Max Fordham Consulting Engineers, Seawater Greenhouse, Exploration Architecture i Bellona fondacije iz Osla u Norveškoj.

Bonus video: