Spremni za simuliranje "slijetanja" na Mars

Nakon 233 dana provedena u čeličnoj kapsuli koja simulira svemirski brod na putu za Mars, šestorica ljudi koji učestvuju u 520-dnevnom programu simulacije putovanja na "crvenu planetu" sada su spremni da simuliraju slijetanje.
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.01.2011. 14:46h

Tri Rusa, Kinez, Francuz i kosmonaut italijansko-kolumbijskog porijekla u kapsuli su od juna. Cilj misije je pomoći naučnicima da otkriju izazove s kojima će se morati nositi kosmonauti kada budu putovali na Mars.

Posada sa spoljašnjim svijetom komunicira e-mejlom i video-porukama, čiji signal nekad namjerno kasni kako bi se simulirali pravi uslovi međuplanetarnog putovanja. Jedu konzerviranu hranu, a tuširaju se samo jednom nedeljno. Nijedan od istraživača nije izrazio želju da prekine misiju, iako imaju na to pravo kad god požele. Trenutno su dobro raspoloženi, iako je vidljiv određeni umor. Na Mars trebaju da "slete" 12. februara, nakon čega će provesti dva dana istražujući planetu, pa krenuti nazad prema Zemlji.

Taj zadnji dio putovanja trebao bi biti najteži, jer će biti izuzetno monoton i neće biti ničega čemu će se moći radovati, osim kraja putovanja, koji je jako daleko.

Eksperiment Mars 500 sprovode Institut za medicinske i biološke probleme u Moskvi, Evropska svemirska agencija (ESA) i kineska svemirska agencija. Na "drugom kraju" putovanja izgrađen je drugi simulator, koji će poslužiti za simulaciju "crvene planete".

Bonus video: