"Moj prethodnik je ubijen": Haker koji je otkrio Fejsbukov skandal šokirao poslanike

On je kazao da je kompanija Kembridž analitika bila umiješana u niz ilegalnih aktivnosti širom svijeta
89 pregleda 8 komentar(a)
Kristofer Vajli, Foto: Screenshot (Youtube)
Kristofer Vajli, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 27.03.2018. 12:34h

Haker Kristofer Vajli, koji je otkrio najveću krađu podataka u istoriji Fejsbuka, danas se pojavio pred britanskim zakonodavcima.

Nakon otkrića skandala u kojem su pokradeni podaci 50 miliona korisnika Fejsbuka, zviždač Vajli u utorak se sastao s Odborom za digitalne medije, kulturu, medije i sport britanskog parlamenta (DCMS). Vajli je radio za kompaniju Kembridž analitika (Cambridge Analytica) koja je koristila ukradene informacije kako bi uticala na rezultate izbora. Britanske vlasti izjavile su da će pokrenuti istragu o mogućem uticaju na kampanju za Bregzit.

"Moj prethodnik je ubijen, a policija podmićena da ne istraži ubistvo"

Vajli je pred britanskim odborom iznio šokantnu tvrdnju o svom radu za kompaniju Kembridž analitika, piše Biznis insajder. Izjavio je da je njegov prethodnik ubijen u hotelu u Keniji, a policija je podmićena kako ne bi istražila ubistvo, prenosi hrvatski Index.

Vajli je ispričao da je njegov prethodnik Dan Murešan otrovan nakon što je jedan posao firme propao. Međutim, rekao je kako nema dokaza za ove tvrdnje, već su mu to rekli drugi zaposleni. Takođe je kazao da je Kembridž analitika bila umiješana u niz ilegalnih aktivnosti širom svijeta.

Vajli je rekao da firma nije brinula o zakonu: "Nisu marili jesu li njihovi postupci legalni ili ne, dok god posao bude obavljen". Dodao je da su uticali na izbore širom svijeta te rekao: "Tako izgleda moderni kolonijalizam". Naveo je da je firma možda učestvovala i u britanskoj kampanji za Bregzit.

Kompanija korištena za pranje novca umiješana u Bregzit

Vajli je, kako prenosi Index, u svjedočenju naveo da je Kembridž analitika koristila kompaniju Aggregate IQ za slanje nasilnih i zatrašujućih poruka glasačima u Nigeriji u pokušaju uticanja na izbore. Rekao je da su objavljivali snimke koji prikazuju stravične prizore poput odrubljivanja glava i brutalnih ubistava.

"Aggregate IQ korišten je za pranje novca", rekao je Vajli i dodao da je firma bila umiješana i u kampanju za Bregzit: "Sjećam se da mi je neko rekao je ono što se događa potpuno ilegalno".

"Zbog Trampovog izbora shvatio sam da se radi o jako velikom uticaju"

Vajli je u utorak takođe izjavio da je jedan od glavnih razloga zbog kojih je odlučio progovoriti o slučaju bio izbor Donalda Trampa za američkog predsjednika.

"Ne bih rekao da sam to učinio samo zbog Donalda Trampa, ali zbog njega sam shvatio da se radi o jako velikom uticaju. Smatram da takve operacije s informacijama u vojnom stilu ne priliče nijednom demokratskom procesu".

"Želimo razgovarati i sa Zakerbergom"

Vajli je otkrio je da je Kembridž analitika, firma čiji vlasnik je milijarder Robert Merser, koristila lične informacije preuzete bez dozvole u ranoj 2014. za stvaranje programa koji profilira američke glasače kako bi mogao na njih uticati personalizovanim političkim reklamama. Firma je u vlasništvu investicionog fonda Mersera, koji je u to vrijeme vodio Trampov savjetnik Stiv Benon.

Haker je izjavio da nije ranije istupio u javnost zbog straha da bi ga Merser, milijarder koji pomaže republikance, "uništio".

Članovi DCMS-a pozvali su i osnivača Fejsbuka Marka Zakerberga da im predoči dokaze o skandalu, a on je odlučio da pošalje svoje zamjenike. Međutim, britanski poslanici ga i dalje žele ispitati: "Želimo razgovarati i sa Zakerbergom", rekao je vođa DCMS-a Dejmian Kolins, dodavši kako to može biti i putem videolinka.

Bonus video: