Odbijen predlog o zabrani gradnje u Njegoševom parku, postaviće spomenik Titu

Odbornik DPS Stefan Ćulafić naveo je da je Tito vratio Crnoj Gori pravo na državu i naciju i da je njegovom zaslugom, smatra on, stavljena u istu ravan sa drugim federativnim republikama
304 pregleda 0 komentar(a)
Luka Rakčević, Skupština Glavnog grada, Foto: Zoran Đurić
Luka Rakčević, Skupština Glavnog grada, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 30.10.2018. 16:59h

Skupština Glavnog grada danas je usvojila program podizanja spomen obilježja Josipu Brozu Titu u Podgorici, glasovima 38 odbornika, odnosno predstavnika vladajuće koalicije, kao i opozicionog Građanskog pokreta URA.

Glasovima vladajuće koalicije danas je odbijen predlog opozicije o uvođenju zabrane gradnje na području Njegoševog parka i nekadašnje kasarne Morača, kao i predlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o javnom vodosnabdijevanju na teritoriji Glavnog grada.

Nije još odlučeno na koju će lokaciju iz kaserne u Maslinama spomenik biti prenešen.

"Ova inicijativa predstavlja adekvatan odnos prema temeljnim vrijednostima crnogorskog društva koje su danas napadnute i u Crnoj Gori. Naša država ostaje vjerna antifašističkoj tradiciji", istakao je gradonačelnik Ivan Vuković.

Odbornici GP URA, Luka Rakčević, Zoran Mikić glasanje za predlog DPS-a su obrazložili time da je crnogorsko društvo uvijek baštinilo antifašističku ideologiju, pa tako treba da bude i danas.

Milena Vuković i Marija Radulović bile su protiv ove inicijative vladajuće stranke.

Protiv te Odluke bili su odbornici Demokratskog fronta (DF).

Odbornik DPS Stefan Ćulafić naveo je da je Tito vratio Crnoj Gori pravo na državu i naciju i da je njegovom zaslugom, smatra on, stavljena u istu ravan sa drugim federativnim republikama.

"Prepoznao je Luču slobode, koja je krenula iz Crne Gore, koja je dala preko 18.000 žrtava, 253 narodna heroja", kazao je Ćulafić.

On smatra da je pod njegovim vođstvom Crna Gora postala moderna država i da je nemjerljiva uloga Tita u Crnoj Gori.

Odbornik DF Vladimir Bulatović kazao je da mu nije jasno kako su uspjeli da spoje Stjepana Mesića i Tita.

On je naveo da je Mesić uradio sve da razbije Jugoslaviju, a proglasili su ga za počasnog građanina.

Dodao je da je njegov djed, kao patriota sa 16 godina 41 učestvovao kao partizan u borbi, a izašao iz rata sa činom, da bi završio na Golom otoku, a zbog ljubavi prema Rusiji.

Odbornik GP URA, Luka Rakčević istakao je da je Tito imao i dobrih i loših strana, ali da zaslužuje da mu se vrati spomenik.

Istakao je da je paradoksalno da ta inicijativa dolazi od DPS-a koji je uništio i zgazio sve što je taj sistem dao.

Spomenik Titu, kazao je Rakčević, treba da bude postavljen pored mosta Blaža Jovanovića u blizini zgrade UNIQA osiguranja.

Kako je navedeno danas spomenik je u kasarni u Maslinama i djelo je našeg velikog vajara Antuna Augustinčića.

Bonus video: