Markert: Zakon ne može da donese demokratiju

Važno je potvrđivanje rezultata nakon izbora, poručeno sa Cetinjskog parlamentarnog foruma
63 pregleda 0 komentar(a)
Cetinjski parlamentarni forum, Foto: MINA
Cetinjski parlamentarni forum, Foto: MINA
Ažurirano: 10.11.2018. 10:24h

Demokratija ne može da postoji bez slobodnih i fer izbora, ali izbori ne mogu da stvore perfektnu demokratiju. Ni sami izbori ne mogu da se održe ukoliko se ne napravi demokratski kontekst i ne poštuju međunarodni standardi,​ poručio je direktor Venecijanske komisije Tomas Markert​ sa Cetinjskog parlamentarnog foruma.

“Samo demokratske države mogu da postanu članice evropskih organizaicija i zato je bitno što sve institucije EU zainteresovano prate izbore koje se održavaju u državama sa kojima sarađuju. I upravo kroz saradnju sa ovim institucijama jača se izborni proces.

„Zakon ne može da donese demokratiju, već je važno povjerenje u izborni proces i potvrđivanje rezultata nakon održanih izbora“, istakao je Markert.

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović je kazao da će poboljšano zakonodavstvo ojačati političku stabilnost, egzistencijalnu sigurnost i zacrtane evropske standarde, koji garantuju miran i spokojan život i rad građanima Crne Gore, domaćim i stranim investitorima i čitavom društvu.

Specijalni prestavnik Parlamentarne skupštine OEBS-a Andreas Notele ocijenio je da je često kriza rezultat loše funkcionišućih sistema, kada birači nijesu ubijeđeni da će glas koji daju imati uticaj na sastav političkog rukovodstva. “Moramo zbog toga mijenjati stavove, kako bi se popravio odnos između građana i sistema i obnovilo povjerenje građana u izbrni sistem”, naveo je on.

Poslanik hrvatskog Sabora, Peđa Grbin, kazao je da je svaka od država regiona posebna i da nešto što funkciniše u Hrvatskoj ne bi funkcionisalo u Crnoj Gori. „Bitno je da prije nego pripremamo izvorne zakone dobro proučimo šta rade susjedi i pokušamo primijeniti na način da odgovara problemima i potrebama Hrvatske, Crne Gore ili neke druge države. Direktno kopiranje rješenja može nas dovesti do problema“, istakao je Grbin.

Šef odjeljenja za izbore ODIHR-a, Aleksandar Šlik kazao je da se zborni zakoni nisu samo slovo na papiru, već određuju kako funkcije funkcionišu i da zato institucije ne bi smjele da dozvole da ih preduzmu većine jer pripadaju svima.

“ODIHR ne može da se direktno uključuje u izborne zakone i ne može da piše zakone, jer zna da će se jednog dana vratiti i pratiti izbore, ali možemo da podijelimo komparativna znanja koje promjene su bile dobre koje ne. Bitno je da te reforme budu održive, a ne jednokratne i da počivaju na širokim konsultacijama”, kazao je Šlik.

Poziv građanima da kontrolišu vlast

Cetinjski parlamentarni forum je u zaključcima pozvao građane “da ne zanemaruju demokratske instrumente koji su im na raspolaganju, među kojima je najznačajniji pravo glasa na izborima, kako bi što više bili uključeni u proces donošenja odluka”.

“Parlamenti, odnosno direktno izabrani predstavnici naroda imaju najveću odgovornost da putem kontinuiranog unapređenja izbornog zakonodavstva i uslova za održavanje demokratskih i slobodnih izbora jačaju povjerenje građana u izborni proces. Pozdravlja se značajna uloga koju imaju Venecijanska komisija Savjeta Evrope i OEBS/ODIHR u podršci za kreiranje izbornog ambijenta u skladu sa najvišim demokratskim standardima i obavezama koje podrazumijeva članstvo u OEBS-u,”navodi se u zaključcima, koji ističu i važnu ulogu NVO i medija u kreiranju slobodnog izbornog ambijenta.

Bonus video: