Za požar terete samo radnika koji je ispalio vatromet

Povodom Dana nezavisnosti, Podgoričanin, čije je ime poznato “Vijestima”, ispaljivao je vatromet sa zgrade RTV Pljevlja, što je, kako su utvrdili vještaci, uzrokovalo požar u kojem je izgorjela cjelokupna imovina lokalnog medija
101 pregleda 9 komentar(a)
požar TV Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
požar TV Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 31.08.2018. 15:39h

Tužilaštvo u Pljevljima podići će najvjerovatnije početkom oktobra optužnicu protiv Podgoričana Ž. L. - radnika firme “Vatrometi Vuković”, zbog požara u kojem su 22. maja izgorjele prostorije Radio-televizije Pljevlja.

“Vijestima” je potvrđeno da će Ž. L. biti jedini optuženi i da će ga Tužilaštvo teretiti za izazivanje opšte opasnosti.

Povodom Dana nezavisnosti, Podgoričanin, čije je ime poznato “Vijestima”, ispaljivao je vatromet sa zgrade RTV Pljevlja, što je, kako su utvrdili vještaci, uzrokovalo požar u kojem je izgorjela cjelokupna imovina lokalnog medija.

On je u prisustvu advokata ranije salušan u Tužilaštvu i negirao je krivicu, navodeći da vatromet nije izazvao požar.

Vještak protivpožarne zaštite Radovan Popović u nalazu je konstatovao da je požar nastao kao posljedica sagorijevanja papirne ambalaže vatrometa, takozvanih baterija.

Utvrdio je da je požar prvo zahvatio drvene elemente krovne konstrukcije koje su se nalazile ispod bakartnog lima, kojim je bila pokrivena zgrada u kojoj je na poslednjem spratu bila smještena RTV Pljevlja.

Opština Pljevlja je angažovala firmu “Vatromet Vuković” da ispali vatromet.

Gradonačelnik Pljevalja Mirko Đačić u protekla tri mjeseca nije odgovorio na pitanje “Vijesti” da li su Opština, kao organizator, i on lično odgovorni za požar.

Vlasnik firme Strahinja Vuković ranije je kazao da su u potpunosti ispoštovali zakonsku proceduru prilikom ispaljivanja pirotehničkih sredstava. Tvrdio je da je imao potrebne dozvole i saglasnost RTV Pljevlja da se vatromet ispali sa krova zgrade.

Zakonom o eksplozivnim materijama propisano je da se profesionalni vatromet izvodi odobrenim pirotehničkim sredstvima na površinama koje su za tu namjenu posebno pripremljene i na propisanoj udaljenosti od objekata, komunikacija i drugih prostora.

Vuković je rekao da su prilikom ispaljivanja vatrometa bili prisutni jedan od njegovih radnika i dva pripadnika pljevaljske Službe zaštite i spasavanja.

“Vatromet je ispaljen u 11 sati uveče i čudno mi je da je to moglo izazvati požar, s ozbirom da je vatrogasnoj službi prijavljen pet minuta prije šest sati ujutro. U svakom slučaju, čekamo zvaničan nalaz vještaka. Tvrdim da smo mi preduzeli sve mjere propisane zakonom”. Vuković je rekao da je ispaljeno pet pirotehničkih kutija i da nijesu korišćene vatrometne bombe zbog bezbjednosnog pojasa.

“Do sada smo ispalili više od hiljadu vatrometa u Crnoj Gori, od čega više puta u Pljevljima sa istog mjesta. Nikada nam se ovako nešto nije desilo”.

Direktor RTV Pljevlja Dajan Miličić trebalo bi da dostavi Tužilaštvu procjenu štete pričinjenu u požaru.

On je kazao “Vijestima” da još ne može da procijeni kada će RTV Pljevlja početi da radi u punom kapacitetu.

RTV Pljevlja, trenutno, Informativnu emisiju Pljevaljska hronika emituju preko Jutjuba.

Opremu za RTV nabavljuju preko “Čikoma”?

Opština Pljevlja raspisala je nedavno tender za nabavku opreme za RTV ukupne vrijednosti od oko 170.000 eura.

Na tender je dostavljena samo jedna ponuda, podgoričkog preduzeća “Čikom”, sa kojim bi nakon isteka žalbenog roka trebalo da bude potpisan ugovor.

Dobavljač potom ima rok od mjesec da isntalira opremu čime bi se stekli uslovi da RTV Pljevlja nastavi rad.

Nakon požara, manji dio opreme koji nije izgorio premješten je u Akademski centar.

Nedavno je na donatorskoj večeri prikupljeno oko 150.000 eura za RTV Pljevlja.

Miličić je kazao da se trenutno zaposlenima duguju junska i julska zarada.

Račun TV Pljevlja je blokiran po zahtjevu jedne od banaka zbog neizmirivanja rata za kredit podignut 2010.

“Do sada smo vratili oko 320.000 eura kredita sa kamatom, a ostalo nam je još 18.000 eura. Nadam se da ćemo do kraja godine uspjeti i to da vratimo, što će nam olakšati poslovanje”, rekao je MIličić.

Bonus video: