Kruzer “Crown Princess" usidren u hercegnovskom akvatoriju

Brod je dužine 290 i širine 36 metara, može da primi 3.080 putnika, koje opslužuje 1.200 članova posade
280 pregleda 0 komentar(a)
Kruzer Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Kruzer Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 11.09.2018. 08:55h

Megakruzer američke kompanije Princess Cruises, usidren je jutros ispred luke Zelenika. Brod je dužine 290 i širine 36 metara, može da primi 3.080 putnika, koje opslužuje 1.200 članova posade.

Menadžer agencije Boka adriatic Ivo Begović je kazao da je riječ o tehničkom pristajanju, da bi se ukrcao dio posade, kao i test da bi se vidjelo da li ovaj brod može da računa na luku u Zelenici u slučaju kada je nevrijeme ili jak vjetar u zalivu i da li je operativna:

"Pristajanje i testiranje je bilo uspješno tako da imamo pozitivan odgovor od kapetana kruzera koji je napravio izvještaj. Zbog bezbjednosti koje moraju da se prođu, iskrcaja putnika nije bilo, ali će narednog puta, nakon mišljenja kompanije nadamo se toga biti. Brod je iz Zelenike otplovio ka Grčkoj", kazao je Begović.

Luka Zelenika određena je kao luka od lokalnog značaja, iako je registrovana i za međunarodni saobraćaj.

Luka koristi SW gat dužine 130 metara, na kome se nalazi devet bitvi za privez brodova, dva priključka za struju i hidranti za vodu.

Podsjećamo da su prije desetak godina italijansko-crnogorska kompanija Eurocem, koja je sa kompanijama Mješovito i Provladeks gazdovala Lukom Zelenika najavljivala projekat Slobodne zone u Zelenici, koji je podrazumijevao revitalizaciju luke i aktiviranje Obilića poljane.

Tada je saopšteno da su spremni da u obnovu lučke opreme, izmještanja ulaza u luku, izgradnju gata za pristajanje feribota, rekonstrukciju skladišne hale i osavremenjivanje graničnog prelaza u luci, kao i u izgradnju hotela sa 80-ak soba, tržni centar, a kasnije i banku na Obilića poljani, ulože imovinu vrijednu 8 miliona eura i dodatnih 19 miliona eura. Bila je planirana i izgradnja marine sa oko 200 vezova.

Bonus video: