Milačić ide u posjetu Kosovu, pozvao predstavnike Srba u regionu na jedinstvo

Milačić je ocijenio da se Srbi u Crnoj Gori nalaze "u decenijski teškom položaju" koji podrazumijeva širok dijapazon napada "na sve ono što čini srpsko biće, jezik, Crkvu, kulturu, tradiciju" pa do, kako kaže, opipljivih ekonomskih napada koji se tiču nezaposlenosti i raznih oblika diskriminacije"
71 pregleda 128 komentar(a)
Marko Milačić, Foto: Prava Crna Gora
Marko Milačić, Foto: Prava Crna Gora
Ažurirano: 01.09.2018. 11:10h

Rukovodstvo Prave Crne Gore, na čelu sa predsjednikom Markom Milačićem, boraviće u jednodnevnoj posjeti Kosovu i Metohiji, na poziv predstavnika Srpske liste Gorana Rakića. Posjeta će podrazumijevati susrete i razgovore sa Srbima u Orahovcu, Velikoj Hoči, kao i obilazak muzeja i manastira, te razgovor sa svještenstvom, saopšteno je iz te partije.

Milačić je, u odgovoru na poziv Srpske liste, istakao: ''S velikim zadovoljstvom i ponosom prihvatamo vaš poziv da vas posjetimo. Imajući u vidu posebnu delikatnost trenutka u kom se nalazi srpski narod na Kosovu i Metohiji, smatram da je ova posjeta bila više nego svrsishodna".

Milačić je ocijenio da se Srbi u Crnoj Gori nalaze "u decenijski teškom položaju" koji podrazumijeva širok dijapazon napada "na sve ono što čini srpsko biće, jezik, Crkvu, kulturu, tradiciju" pa do, kako kaže, opipljivih ekonomskih napada koji se tiču nezaposlenosti i raznih oblika diskriminacije".

On je kazao da sve "muke srpskog naroda u Crnoj Gori", nisu ni približne onim mukama sa kojima se suočavaju Srbi na Kosovu i Metohiji.

"Ipak, hoću da znate, i siguran sam da ovo govorim u ime većinske Crne Gore, istorijske okolnosti su trenutno takve, kakve su. Ako znamo da su Jevreji dvije hiljade godina čekali na ostvarenje svog sna i povratak na njihovu zemlju, onda ne smijete biti obeshrabreni. Naprotiv, morate biti jaki, odlučni i mudri, upravo onakvi kakvi su bili naši preci", kazao je Milačić.

On je poručio da je "prava i većinska Crna Gora" uz Srbe.

"Ona Crna Gora u kojoj se, po priznanju aktuelne vlasti, preko 85 podsto stanovništva protivilo crnogorskom priznanju tkz. Republike Kosovo. Ona Crna Gora koja je utkana u dušu i biće srpskog Kosova i Metohije. Ona Crna Gora koja je dala Njegoša, koji je, više nego iko drugi, stvarao, njegovao i čuvao kosovski mit. Ona Crna Gora koja se i danas moli za vas i tuguje zajedno sa vama. Na kraju, pozivam sve predstavnike Srba iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Republike Srpske, sa Kosova i Metohije i svih drugih zemalja – budimo jedinstveni u ovom teškom, ali i istorijskom trenutku.'' zaključio je Milačić.

Kako navode iz Prave Crne Gore pozivu predsjednika Srpske liste, Gorana Rakića, se ističe: ''Imajući u vidu međusobnu istorijsku upućenost i zajedništvo srpskog naroda u Crnoj Gori i na Kosovu i Metohiji, o čemu najbolje svjedoči požrtvovanost naših predaka u zajedničkoj borbi za slobodu, ali i neraskidive identitetske i kulturološke veze koje svjedoče o vjekovima njegovanom jedinstvu i solidarnosti, a uzimajući u obzir izazove i iskušenja sa kojima se srpstvo i njegove institucije, najsvjetlije tradicije i vrijednosti suočavaju na Kosovu i Metohiji, tako i u bratskoj Crnoj Gori, obraćamo vam se u nadi da ćete prepoznati značaj intenziviranja naše saradnje. Mi, Srbi sa Kosova i Metohije, predstavnici srpskih institucija, politički predstavnici srpskog naroda, ministri, poslanici, gradonačelnici, obraćamo Vam se sa iskrenom bratskom željom i pozivom da nam Vi i Vaši saradnici učinite čast svojom posjetom, upoznate se sa uslovima u kojima naš narod opstaje na ovim prostorima, ali i da uspostavimo nove i ojačamo postojeće mostove saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa", navodi se u pismu.

Bonus video: