Otvoren vrtić "Dragan Radulović": "Nijesmo ga slučajno nazvali po čovjeku koji je obilježio jednu epohu"

„Raspolaže prostorijama za kancelarije, vešeraj, centralnu kuhinju i svim onim što je djeci potrebno da odrastaju u jednom prijatnom i sigurnom ambijentu“, rekao je ministar prosvjete Damir Šehović
820 pregleda 12 komentar(a)
vrtić Dragan Radulović, otvaranje, Foto: Ministarstvo prosvjete
vrtić Dragan Radulović, otvaranje, Foto: Ministarstvo prosvjete
Ažurirano: 07.09.2018. 17:01h

Novi vrtić “Dragan Radulović”, čija je izgradnja koštala 2,7 miliona eura, otvoren je danas u podgoričkom naselju Starom aerodromu.

Površina vrtića, koji je u sastavu javne predškolske ustanove „Đina Vrbica”, je tri hiljade kvadrata.

Ministar prosvjete Damir Šehović, kazao je da je vrtić urađen po savremenim standardima i da raspolaže sa osam prostorija za jaslene i 12 za ostale grupe.

„Raspolaže prostorijama za kancelarije, vešeraj, centralnu kuhinju i svim onim što je djeci potrebno da odrastaju u jednom prijatnom i sigurnom ambijentu“, dodao je Šehović.

Prema riječima Šehovića, novi vrtić nijesu slučajno nazvali po dječijem pjesniku Draganu Raduloviću.

„Vrtić nijesmo slučajno nazvali po čovjeku koji je obilježio jednu epohu i uz kojeg je jedan dio nas imao privilegiju da sazrijeva i zgrađuje sebe kao obrazovne i civilizovane ličnosti“, saopštio je Šehović.

On se zahvalio rukovodstvu ustanove „Đina Vrbica“, koja je predložila naziv vrtića, ali i porodici Radulović koja je to na pravi način prihvatila.

On je naveo da se radi na novom vrtiću u Tuzima, da narednih dana počinju radovi na vrtiću u Baru, kao i da se očekuje završetak projektovanja vrtića u Tološima i Pljevljima.

Šehović je rekao da je Vlada nedavno izdvojila 3,3 miliona eura da bi otkupila zemljište na kojem će graditi novi vrtić, školu i Dom zdravlja u City kvartu.

„To nam sve zajedno daje za pravo da kažemo da smo prepoznali da je ulaganje u drušvo, a posebno u najmlađe naš najvažniji prioritet i to pokazujemo svojim djelima“, kazao je Šehović i dodao da se trenutno izvode radovi na vaspitno-obrazovnim ustanovama ukupne vrijednosti oko 30 miliona eura.

Šehović je rekao da vrtići i škole nijesu samo obične zgrade u kojima se odvija vaspitni-obrazovni program, već predstavljaju posebne hramove u kojima najmlađi zaokružuju svoju mladu ličnost.

„U samoći stvaramo velike stvari, bivamo inspirisani, punimo baterije i nalazimo sopstveni mir, ali u društvu i komunikaciji sa drugima postajemo veliki i ostavljamo traga na sebi i na društvu u cjelini“, rekao je Šehović.

On smatra da se upravo u toj interakcije, djeca još od predškolskog uzrasta uče međusobnom uvažavanju i poštovanju, zajedničkom prevazilaženju prepreka, ali i suočavanju sa problemima.

„Prema svima koji rade ovaj častan i ozbiljan posao, moramo pokazati poštovanje i podržati ih u njihovim naporima da našoj djeci pomognu i od njih naprave dobre ljude“, naveo je Šehović.

On je pozvao djecu da pohađaju vaspitno-obrazovne ustanove, vole i poštuju vaspitače jednako kao i oni njih, a da će se Ministarstvo potruditi da borave u prijatnom i sigurnom ambijentu.

Gradonačelnik Glavnog grada, Ivan Vuković rekao je da je gradska uprava stvorila planske pretpostavke da se u svim djelovim Podgorice u kojima je procijenjeno da postoji nedovoljan smještajni kapacitet u predškolskim ustanovama, izgrade novi objekti.

„Glavni grad je u tom cilju besplatno ustupao zemljište, oslobađao investitore obaveze plaćanja naknada za komunalno opremanje, a u skladu sa mogućnostima i ustupao prostore na korišćenje koji bi bili prilagođeni za boravak naših najmlađih sugrađana“, rekao je Vuković.

On je dodao da je u izgradnje vrtića na Starom aerodromu, Glavni grad učestvovao ustupanjem zemljišta vrijednosti 1,8 miliona eura.

„Ministarstvo i Glavni grad su bili partneri i na izgradnji vrtića u Zagoriču i da se uskoro očekuje početak izgradnje vrtića u Bloku VI“, naveo je Vuković.

Cilj nove gradske uprave je, kako je rekao, da se građanima omogući konforan život i da kao jedan od osnovnih preduslova za to prepoznaju blizinu vaspitno-obrazovnih ustanova.

„Otvaranjem novog vrtića rješavamo problem koji je godinama opterećivao stanovnike Starog aerodroma i omogućavamo roditeljima da u svom naselju imaju prostor u kojem će bezbrižno boraviti njihova djeca“, kazao je Vuković.

Direktor predškolske ustanove "Đina Vrbica", Vuk Stanišić naveo je da je novi vrtić bitan ne samo za tu Ustanovu, već i za cijeli grad.

„Vrtić je napravljen po savremenim standardima, postoji 20 učionica koje su prostrane, pregledne i sa dosta dnevne svjetlosti, veliki hol za dječiju igru, kao i dvorište koje je ograđeno i bezbjedno“, pojasnio je Stanišić.

Prema njegovim riječima, povećan je broj upisane djece i da prvi put imaju značajna rasterećenja u većini vrtića.

„Tako da se približavamo idealu od 95 odsto djece koja će biti obuhvaćena predškolskim obrazovanjem“, zaključio je Stanišić.

Galerija

Bonus video: