"Pod maskom vjerskog praznika pokušali da organizuju proslavu sramne Podgoričke skupštine"

"Koliko je perfidan ovaj pokušaj bio govori činjenica da su, tek nakon dobijanja saglasnosti koju su inače dobijali svake godine od Sekretarijata na čijem je čelu i prethodnih godina bio sekretar Halilović, za održavanje "svečane akademije", objavili pravu pozadinu ovog događaja planiranog specijalno samo za ovu godinu"
122 pregleda 12 komentar(a)
Socijaldemokrate, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Socijaldemokrate, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Ažurirano: 30.10.2018. 17:25h

Sa žaljenjem konstatujemo da je izvjesna NVO, nahuškana od strane Srpskog nacionalnog vijeća, pokušala zloupotrijebiti pravoslavnu svetiteljku Svetu Petku te, pod maskom obilježavanja vjerskog praznika, organizovati proslavu stogodišnjice sramne Podgoričke skupštine, saopštile su danas Socijaldemokrate (SD), navodeći da najoštrije osuđuju gnusnu medijsku hajku koja se vodi protiv njihovog člana, sekretara Sekretarijata za društvene djelatnosti Opštine Pljevlja, Mersudina Halilovića.

Halilović je prije četiri dana potpisao odluku da se u Pljevljima ne dozvoli održavanje Svečane akademija povodom krsne slave Svete Petke i proslave sto godina od ujedinjenja Crne Gore i Srbije. U obrazloženju odluke navedeno je da su organizatori naknadno na pojedinim portalima najavili da će na Svečanoj akademiji obilježiti i 100 godina oslobođenja i ujedinjenja Crne Gore i Srbije, što u predhodnom zahtjevu nije navedeno.

Stotinjak građana Pljevalja je te večeri zapalilo svijeće ispred ulaza u zgradu Opštine Pljevlja, u znak protesta zbog odluke lokalne uprave da im ne dozvoli održavanje Svečane akademija povodom krsne slave Svete Petke i proslave sto godina od ujedinjenja Crne Gore i Srbije.

"Koliko je perfidan ovaj pokušaj bio govori činjenica da su, tek nakon dobijanja saglasnosti koju su inače dobijali svake godine od Sekretarijata na čijem je čelu i prethodnih godina bio sekretar Halilović, za održavanje "svečane akademije", objavili pravu pozadinu ovog događaja planiranog specijalno samo za ovu godinu. Od njih nas i ne čudi, samo su ovog puta otišli predaleko. Predaleko i među onima koji pripadaju njihovom nacionalnom korpusu, na najgori mogući način zloupotrebljavajući svetiteljku i srozavajući njeno ime, ali predaleko i kada je riječ o njihovom antidržavnom djelovanju u Crnoj Gori. Ovom prilikom im poručujemo – dok je Socijaldemokrata u izvršnoj vlasti i lokalnim samoupravama, to vam neće proći. Suočeni sa zabranom održavanja njihovog antidržavnog skupa i sa činjenicom da je Crna Gora, kao ozbiljna država, spremna da brani svoje dostojanstvo i svoje temeljne vrijednosti, obrušili su se na čovjeka koji je na ukidanje saglasnosti stavio potpis", navodi se u saopštenju Socijaldemokrata.

Iz te partije su dodali da ne postoje riječi kojima bi mogli okarakterisati anonimne pojedince koji su, koristeći se ratnom retorikom devedesetih godina, pa čak i uz zvuke gusala, poveli medijsku hajku protiv Mersudina Halilovića, a da bi zadržali elementarnu kulturu.

"Zato ih nećemo ni pominjati. Ostavićemo ih u sjenci njihove anonimnosti i nebitnosti, poručujući im samo jedno – vrijeme pozivanja na obračune u Crnoj Gori zato što se neko drugačije zove, moli, ili drugačije misli, davno je prošlo, a oni se, zajedno sa retorikom i politikom koje zastupaju već duži niz godina nalaze baš tamo gdje im je mjesto, na smetlištu, kako istorije, tako i političke scene Crne Gore. Na kraju, duboko žalimo zbog činjenice da je šačica interešdžija i ovim i sličnim činovima pokušala da baci ljagu na cjelokupni srpski narod u Crnoj Gori. Ni to im nećemo dozvoliti, jer našoj partiji pripadaju ljudi svih vjera i nacija koji poštuju svoju državu. A potpis Mersudina Halilovića na odluci o ukidanju saglasnosti nije samo njegov lični, već potpis nezavisne, građanske i samosvjesne Crne Gore i svakog njenog građanina koji joj želi dobro", zaključuje se u saopštenju Socijaldemokrata.

Bonus video: