Vujović: Obezbijediti garancije za implementaciju dogovorenog

„Spremni smo da sagledamo sve ponuđene predloge kako bismo rad na uspostavljanju izbornog povjerenja učinili maksimalno efikasnim i produktivnim. U tom smislu očekujemo da nas svi akteri, koji su u prethodnom periodu nudili određena rješenja o ovom pitanju, na Kolegijumu bliže upoznaju sa svojim viđenjima, kako bismo mogli efikasnije odlučivati“
112 pregleda 1 komentar(a)
Ivan Vujović, Foto: SDP
Ivan Vujović, Foto: SDP
Ažurirano: 14.09.2018. 13:12h

Osim promjene regulative u mnogim oblastima, posebno je važno obezbijediti efektivne pravno-političke garancije za implementaciju dogovorenog, smatraju u Socijaldemokratskoj partiji (SDP).

Član Predsjedništva te stranke, Ivan Vujović, kazao je agenciji MINA da će predstavnici SDP-a u ponedjeljak učestvovati na sjednici Kolegijuma predsjednika Skupštine, na kojoj će se govoriti o načinu rada poslanika na unaprjeđenju izbornog zakonodavstva.

Prema njegovim riječima, SDP će, kao i uvijek, konstruktivno doprinijeti tom važnom procesu, i spremni su da daju konkretna viđenja kako unaprijediti sistemska rješenja i ukupan izborni ambijent.

„Posebno je važno, osim promjene regulative u mnogim oblastima, obezbijediti efektivne pravno-političke garancije za implementaciju dogovorenog. Ovo zato što svi znamo da vlast najčešće ne obavezuju zakoni već je upravo primjena ključni problem, zbog čega nas redovno kritikuju i iz Evropske unije (EU)“, rekao je Vujović.

U SDP-u smatraju veoma važnim da relevantni predstavnici civilnog sektora, kroz svoja stručna znanja i ekspertizu, aktivno učestvuju u tom procesu, na bazi prethodnih dobrih iskustava iz 2013. i 2016. godine.

„Spremni smo da sagledamo sve ponuđene predloge kako bismo rad na uspostavljanju izbornog povjerenja učinili maksimalno efikasnim i produktivnim. U tom smislu očekujemo da nas svi akteri, koji su u prethodnom periodu nudili određena rješenja o ovom pitanju, na Kolegijumu bliže upoznaju sa svojim viđenjima, kako bismo mogli efikasnije odlučivati“, kazali su iz SDP-a.

Vujović je podsjetio da su već, kao Parlament, u dva navrata tokom 2013. i 2015. godine intenzivno radili na pitanjima izmjena izbornog zakonodavstva i poboljšanja ukupnog izbornog ambijenta.

Prema njegovim riječima, oba ta procesa dominantno su kreirana od predstavnika SDP-a, i bila su u funkciji smirivanja velikih političkih tenzija nakon predsjedničkih izbora 2013. i protesta i zahtjeva za prelaznom Vladom 2015. godine.

„To znači da već postoje određena iskustva saradnje vlasti i opozicije kada je u pitanju izgradnja izbornog povjerenja koje se, nažalost, u kontinuitetu narušava recikliranjem mehanizama afere Snimak i mnogih drugih afera i dokazanih zloupotreba od vlasti“, kazao je Vujović.

Bonus video: