Nova endemična vrsta otkrivena u Crnoj Gori

Istraživanja su pokazala da je više od 40 odsto endemičnih vrsta u Crnoj Gori ugroženo pri čemu je izgradnja malih hidroelektrana prepoznata kao glavni faktor ugrožavanja staništa endemičnih vrsta u Crnoj Gor
280 pregleda 6 komentar(a)
endemična vrsta
endemična vrsta
Ažurirano: 14.03.2018. 14:44h

Nova vrsta za nauku "Trichothyas jadrankae" otkrivena je u Crnoj Gori.

Vrsta je opisana iz Poseljanskog potoka u neposrednoj blizini Skadarskog jezera.

Autor nove vrste je profesor Vladimir Pešić sa Univerziteta Crne Gore a vrsta je opisana u časopisu Zootaxa - vodećem međunarodnom časopisu iz oblasti Biodiverziteta.

Ovo je treća poznata vrsta iz grupe Kashmirothyas - prva vrsta iz ove grupe je opisana iz Kašmira sa visine od preko 2.500 metara a druga vrsta je poznata sa granice Turske i Gruzije.

"Trichothyas jadrankae" je vjerovatno endem sa najužom distribucijom u crnogorskoj fauni.

Otkriće je realizovano u toku projekta izučavanja uticaja antropogenih faktora na Endemične vrste u crnogorskim vodenim sistemima koji je realizovan u toku 2016-2017 godine u saradnji sa naučnim institucijama iz Poljske (Univerziteti u Scecinu i Lodzu).

Istraživanja su pokazala da je više od 40 odsto endemičnih vrsta u Crnoj Gori ugroženo pri čemu je izgradnja malih hidroelektrana prepoznata kao glavni faktor ugrožavanja staništa endemičnih vrsta u Crnoj Gori.

Bonus video: