Najveća Tojotina zvijezda: Novi auris predvodnik hibridne tehnologije

Dobra vijest za ljubitelje sportske vožnje je snažniji hibrid čija je osnova 2,0-litarski benzinac, koji razvija 180 konja i imaće polugice mjenjača iza volana
93 pregleda 1 komentar(a)
tojota auris, Foto: Saša Marković
tojota auris, Foto: Saša Marković
Ažurirano: 13.03.2018. 10:49h

Najveća zvijezda Tojotinog štanda u Ženevi i jedan od automobila koji će biti vrlo interesantan i za naše tržište je nova generacija kompaktnog modela auris. Kod novog hečbeka Tojota potvrđuje svoju posvećenost hibridima. Japanski proizvođač je potvrdio da svoje modele više neće opremati dizel motorima, a novi auris će biti predvodnik najnovije hibridne tehnologije.

Auris je iz temelja nov. Počiva na novoj platformi na kojoj je zasnovan i C-HR. Multilink zadnje oslanjanje i kruća šasija će vozne osobine da učini dosta boljim, tvrdi proizvođač.

Automobil je 4 cm duži od prethodnika, a takođe i nešto niži i širi. Dodatna dužina je otišla na međusovinski razmak, pa bi u unutrašnjosti trebalo da bude još više prostora.

Zatamnjeni prozori kod izloženog automobila znače da unutrašnjost još nije finalizovana. Spoljašnji dizajn je značajan iskorak u odnosu na sadašnji Auris. Uski farovi i zadnja svjetla sa LED tehnologijom, zajedno sa agresivnim prednjim i zadnjim branikom i donjom maskom, čine da auto izgleda dosta dinamičnije.

U ponudi će da bude samo jedan konvencionalni pogonski sklop i to tuurbobenzinac zapremine 1,2 litra.

Akcenat je stavljen na dvije hibridne verzije. Slabija, zasnovana na 1,8 benzinskom motoru razvija 122 konjske snage, a čak 50 odsto vremena u gradu može da radi samo na električnu energiju.

Dobra vijest za ljubitelje sportske vožnje je snažniji hibrid čija je osnova 2,0-litarski benzinac, koji razvija 180 konja i imaće polugice mjenjača iza volana.

Prodaja u Evropi počinje krajem ove godine, kod nas stiže vjerovatno početkom naredne, a cijene će ostati na sličnom nivou.

Bonus video: