Tehnologija bi mogla da označi i kraj mučninama u vožnji

Sistem ce mučninu tokom vožnje pokušati da smanji i ostavljanjem većeg prostora između automobila kako bi kočenje bilo što blaže, a u slučaju gužve na cesti autonomni automobil odabraće drugu rutu na kojoj neće biti toliko saobraćaja niti konstantnog zaustavljanja
74 pregleda 0 komentar(a)
mučnina, dijete, kola, Foto: Shutterstock
mučnina, dijete, kola, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.03.2018. 09:12h

Tehnologija bi mogla da označi i kraj mučninama u vožnji, što će biti odlične vijesti za sve koji pate od bolesti putovanja.

Waymo radi na sistemu koji bi, prilagođavanjem načina vožnje, mogao da smanji mučnine i povraćanje u automobilima, no nažalost, vjerovatno će proći dosta vremena dole takav sistem bude dostupan kod nas.

U kompaniji koja razvija autonomne automobile koji su već prešli milione kilometara po SAD-u, pokušavaju da nađu rješenje za ovaj veliki problem pa su nedavno objavili patent sistema u kojem je objašnjen način na koji će pokušati da olakšaju vožnju osobama s morskom bolešću.

To uključuje više faktora čiji bi rezultat trebalo da bude ugodnija vožnja bez naglih pokreta u kojoj bi automobil prilagodio način vožnje putnicima s morskom bolešću. To znači da bi, prilikom planiranja vožnje, sistem odredio kretanje cestama sa što manje krivina i na kojoj su uslovi za vožnju bolji. Takođe, putnici bi u automobilu trebalo da sjede na mjestima na kojima će manje osjetiti efekte vožnje, a sistem će ih obavještavati da ne gledaju prema dolje ili čitaju, jer sve to može uticati na mučninu.

Sistem ce mučninu tokom vožnje pokušati da smanji i ostavljanjem većeg prostora između automobila kako bi kočenje bilo što blaže, a u slučaju gužve na cesti autonomni automobil odabraće drugu rutu na kojoj neće biti toliko saobraćaja niti konstantnog zaustavljanja.

Napredak na tržištu autonomnih automobila je velik i uskoro u SAD-u možemo očekivati prve taksi servise u kojima će ljude voziti automobili kojima upravljaju računari, no proći će još dosta vremena dok tako nešto bude dostupno na našim prostorima, pa ćemo i na ovu tehnologiju vjerovatno pričekati.

Bonus video: