Premnuo Džon Salston, nobelovac i naučnik koji je pomogao u dešifrovanju ljudskog genoma

Salston je 2002. podelio Nobelovu nagradu iz medicine sa Sidnijem Brenerom i Robertom Horovicom za doprinos otkrivanju kako geni kontrolišu diobu ćelija
77 pregleda 0 komentar(a)
Džon Salston, Foto: Screenshot (YouTube)
Džon Salston, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 09.03.2018. 17:40h

Britanski naučnik Džon Salston, koji je pomogao u dešifrovanju ljudskog genoma, umro je u 76. godini.

Institut Velkom Sanger (Wellcome Sanger Institute), nasljednik istraživačkog centra za ispitivanje genoma koji je osnovao Salston, potvrdio je danas da je naučnik preminuo.

Salston je 2002. podelio Nobelovu nagradu iz medicine sa Sidnijem Brenerom i Robertom Horovicom za doprinos otkrivanju kako geni kontrolišu diobu ćelija.

On je posmatrao valjkaste crve, nematode, kako bi dešifrovao kako se dele ćelije i stvara nešto novo, čime je, kako navodi njegov institut, došao do otkrića koja su bila ključna za razumijevanje razvoja kancera, prenio je Asošiejted pres.

"Danas svi mi osjećamo gubitak velikog naučnog vizionara i lidera koji je imao istorijski, prekretnički doprinos znanju o živom svijetu i uspostavio misiju i program koji definiše nauku 21. vijeka", rekao je Majk Straton, direktor Instituta Velkom Sanger.

Salston je od rane dobi bio fasciniran mehanizmom organizama. Diplomirao je na Kembridžu 1963. godine, a postdoktorska istraživanje je radio u Kaliforniji prije nego što se pridružio grupi Sidnija Brenera u laboratoriji za molekularnu biologiju na Univerzitetu Kembridž gdje je prvi put identifikovana struktura DNK. Genetsku mapu nematoda su objavili 1990. godine.

Salston je do svoje smrti bio predsjednik Instituta za nauku, etiku i inovaciju na Univerzitetu Mančester, gdje je istraživao odnos naučnika i društva.

Bonus video: