Incident na aerodromu Tivat: Pijavica oštetila dva parkirana aviona

Pijavica je zahvatila dva parkirana mala poslovna aviona tipa „Piaggio P-180 Avanti“ od kojih je jednog zarotirala oko svoje ose za oko 180 stepeni, ali mu nije nanijela veća oštećenja. Drugi avion identičnog tipa međutim, prošao je značajno gore jer ga je jaki vjetar bukvalno podigao sa tla, okrenuo i „tresnuo“ nazad na platformu
630 pregleda 15 komentar(a)
oštećeni avioni Tivat, Foto: Siniša Luković
oštećeni avioni Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 09.06.2018. 08:30h

Veliko nevrijeme koje je sinoč oko 3 sata zahvatilo Tivat, prouzrokovalo je incident kakav do sada nije zapamćen na ovdašnjem aerdromu.

Naime, preko dijela platfirme aerodroma namijenjenog za parkiranje vazduhoplova iz kategorje tzv. generalne avijacije, bukvalo je prošla pijavica (snažno vrtložno kretanje vjetra - svojevrsni minitornado).

Pijavica je zahvatila dva parkirana mala poslovna aviona tipa „Piaggio P-180 Avanti“ od kojih je jednog zarotirala oko svoje ose za oko 180 stepeni, ali mu nije nanijela veća oštećenja. Drugi avion identičnog tipa međutim, prošao je značajno gore jer ga je jaki vjetar bukvalno podigao sa tla, okrenuo i „tresnuo“ nazad na platformu, prilikom čega je na avionu slomljena lijeva glavna noga stajnog trapa, a oštećen je i dio trupa i vjerovatno elisa na lijevom motoru.

U incidentu nije bilo povrijeđenih, a nije oštećen ni jedan od susjednih vazduhoplova koji su bili parkirani u blizini dva „Piaggia“ koje je pijavica podigla.

Kako nezvanično saznajemo, oba aviona bila su parkirana i obezbjeđena podmetačima ispod točkova u skladu sa svim propisima, a njihova težina od 6 tona nije nalagala potrebu da eventualno dodatnim kaiševima i sajlama, oni budu ankerisani – privezani za podlogu. Ankerisan nije bio nijedan od okolnih vazduhoplova, uključujući i mnogo lakši, oko 2 tone težak helikopter, a koje oluja nije pomjerila.

Osim same putanje kretanja pijavice koja je „prešla“ preko dva „Piaggia“, stručnjaci smatraju da je u tome prrsudnu ulogu imala jedinstvena aerodinamička forma aviona tipa „Piaggion Avanti“ koji imaju tzv.patka-sistem, odnosno glavne horizontalne upravljačke površine su im smještene na nosu, umjesto na repu. Stoga prednji dio ovog aviona ima značajno veći uzgon, pa je jakom vjetru bilo i lakše da „podigne“ parkirani vazduhoplov i zarotira ga.

O snazi pijavice koja je sinoć prošle tim dijelom aerodroma govori i nekoliko iz zemlje počupanih i oborenih velikih reklamnih bilborda uz obličnju magistralu. O incidentu su obaviješteni vlasnici dva oštečena aviona, osiguravajuće kompanije kao i nadležne službe Agencije za civilno vazduholovstvo Crne Gore.

Teško oštećeni „Piaggio“ američkih registarskih oznaka N 977 RS, ostaće do daljnjeg na platformi, dok ga ne pregledaju tehničari i odluče kako ga ukloniti bez daljih oštećenja. Uprkos nevremenu koje se u međuvremenu značajno stišalo, saobraćaj na aeroodromu Tivat odvija se redovno u zavisnosti od nivoa vidljivosti.

Orlandić: Avioni su bili teški 6 tona, što dovoljno govori o jačini nevremena

„U noći između petka i subote, u 2:59 sati uslijed velikog nevremena koje je zahvatilo Crnu Goru, oštećena su dva aviona generalne avijacije tipa P-180 koji su buili propisno parkirani na aerodromu Tivat na svojim pozicijama. Riječ je o avionima teškim preko 6 tona koje je zahvatila pijavica, što dovoljno govori o jačini nevremena. U toku je uviđaj“, kazao je „Vijestima“ generalni direktor ACG Danilo Orlandić koji je sa saradnicima došao u Tivat i prisustvuje uviđaju na mjestu incidenta.

On je dodao da će uskoro na lice mjesta izaći i predstavnici osiguravajućih kuća kako bi procijenili nastalu štetu.

Galerija

Bonus video: