Pripadnice romske i egipćanske populacije obučene za samostalni rad

Predstavnica NVO Dorra Neda Sindik je kazala da postoji veliko interesovanje među pripadnicama RE populacije za razvijanjem vještina koje im mogu pružiti veće mogućnosti za zaposlenje.
104 pregleda 0 komentar(a)
Neda Sindik, NVO Dorra, Foto: PR Centar
Neda Sindik, NVO Dorra, Foto: PR Centar
Ažurirano: 06.06.2018. 11:50h

Tokom projekta "Pravo na rad kao osnov ravnopravnosti socijalne inkluzije” šesnaest pripadnica romske i egipćanske populacije (RE) iz naselja Vrela ribnička u Podgorici, obučeno je za izradu nakita, pletenje i šivenje i osposobljeno za samostalan rad.

To je saopšteno iz nevladine organizacije (NVO) Dorra, koja je realizovala projekat od marta do maja ove godine, a koji je finansiran kroz sub granting program njemačke NVO Help u okviru projekta “Promocija i zaštita ljudskih prava Roma/kinja, Egipćana/ki i ostalih ranjivih grupa“.

Predstavnica NVO Dorra Neda Sindik, saopštila je da je rezultat projekta 16 žena koje su obučene za samostalan rad i šivenje, proizvodnju nakita, izradu predmeta od vune i pletenina.

„U okviru programa, učesnice projekta su se dva mjeseca obučavale kroz rad u radionicama izrade nakita o materijalima i tehnikama izrade nakita. Održano je ukupno 18 radionica u trajanju od 96 radnih sati i pet korisnica projekta je naučilo samostalno da izrađuje nakit“, kazala je Sindik.

Ona je saopštila da se pet učesnica u projektu, tokom 38 trosatnih radonica, upoznavalo sa pripremama modela, vađenjem krojeva, krojenjem i šivenjem.

„Kroz radionice pletenja, koje su obuhvatale upoznavanje sa tehnikama pletenja, obučeno je šest učesnica. Održano je ukupno 37 radionica u trajanju od 96 radnih sati“, rekla je Sindik.

Ona je kazala da postoji veliko interesovanje među pripadnicama RE populacije za razvijanjem vještina koje im mogu pružiti veće mogućnosti za zaposlenje.

„Zainteresovanost žena na Vrelima ribničkim, odnosno na Koniku je velika, zato što veoma mnogo pripadnica romske i egipćanske populacije imaju nizak obrazovni status. One nemaju mogućnost da, sa svojim obrazovanjem, nauče nešto za šta su nephodne neke druge vještine, ali kroz ovakve projekte mogu naučiti neki zanat kako bi privređivale za sebe i svoju porodicu“, ocijenila je Sidik.

Kako je kazala, učesnice su, za vrijeme trajanja projekta, izlagale svoje rukotvorine i unikatni nakit.

„Naše učesnice su izlagale svoje radove već u toku samog projekta i imale su gotove proizvode. Članice NVO Dorra su povodom obilježavanja Svjetskog dana Roma, 4. aprila, u saradnji sa Crvenim krstom, organizovale Sajam rukotvorina u EU info centru. Na sajmu su devet pripadnica izložile svoje ručno rađene radove“, rekla je Sindik.

Prema njenim riječima, učesnice su nakon završetka projekta angažovane u drugim NVO zahvaljujući, kako je rekla, vještinama koje su stekle tokom radionica.

„Učesnice su angažovale neke druge NVO za projekte u kojima su pravile predmete od materijala koji su se šili ili pleli. Ovo nisu obuke koje se održe pa je pitanje kvaliteta obučenosti osoba koje završe tu obuku, već su one poslije svake završene obuke sposobne da samostalno šiju, pletu ili da prave nakit, tašne“, istakla je Sindik.

Iz NVO Dorra je saopšteno da je projekat finansirala Delegacija EU u Crnoj Gori.

Bonus video: