Konjević: U saniranju štete od nevremena izostala pomoć države

Putem Call centra primljeno je 187 prijava, sačinjeni su zapisnici uz fotografije, 88 prijava se odnosi na objekte, a 81 na oštećena vozila
107 pregleda 4 komentar(a)
Herceg Novi, posljedice nevremena, Foto: Slavica Kosić
Herceg Novi, posljedice nevremena, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 13.06.2018. 13:23h

Potpredsjednik Opštine Herceg Novi Miloš Konjević kazao je da je izostala pomoć države pojedincima i firmama koji su u nevremenu koje je između petka i subote, zahvatilo ovaj dio Boke, pretrpjeli materijalnu štetu.

On je kazao da je formirana opštinska Komisija za procjenu štete i da će Opština pružiti pomoć oštećenima.

"Opština će, u skladu sa svojim mogućnostima, nakon što budu utvrđene i procijenjene štete, pomoći kako pojedinačnim domaćinstvima tako i Opštoj bolnici i stanovnicima u romskom naselju u Meljinama", kazao je Konjević.

Putem Call centra primljeno je 187 prijava, sačinjeni su zapisnici uz fotografije, 88 prijava se odnosi na objekte, a 81 na oštećena vozila.

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić je ranije kazao da "tokom tri dana od nevremena koje je zadesilo Herceg Novi niko se od zvaničnika države nije se sjetio da pozove i pita šta se dešava i kakva je situacija u gradu, iako je riječ o vanrednim okolnostima i značajnoj šteti".

"Učinio je to, u sklopu dnevnih aktivnosti i po nekoj službenoj dužnosti jedino direktor Direktorata za vanredne situacije, Mirsad Mulić", kazao je Katić.

U nevremenu teško stradalo romsko naselje u Meljinama

U romskom naselju u Meljinama u kome živi devet porodica sa 50 članova, u nevremenu koje je prije pet dana pogodilo hercegnovsku opštinu, sve kuće su ostale bez krova.

Uništeni su namještaj i ostalo pokućstvo i neki automobili. Naselje je bilo bez struje, koju su u međuvrmenu dobili. Na jednu kuću pao je i stub sa visokim naponom. Prvu pomoć dobili su od iz Stambeno-komunalnog, Čistoće, Vodovoda.

Pijavica koja je prešla preko njihovog naselja napravila je pravi haos.

Hamza Bekim sa suprugom i troje djece bukvalno je ostao bez krova nad glavom. U sred noći probudila ih je tutnjava, a sa plafona je počeo da pada malter po ležaju gdje su spavali, on supruga i dijete. Kaže srećom, niko nije povrijeđen. Bekim, je nekadašnji radnik Čistoće koji je u invalidskoj penziji.

Najgore je prošlo,kažu stanovnici romskog naselja, uvjereni da je "važno da su svi živi i zdravi i da su im djeca dobro".

Sada predstoji mukotrpna obnova domova. Kao privremno rješenje, krovove su prekrili najlonom, ali samo malo jača kiša "dokrajčila" bi I ono što je ostalo neoštećeno.

"Zato je najneophodnije obezbijediti građu kako bi počeli da saniramo štetu", kaže Hajrizi Jastreb.

Očekuju pomoć lokalne uprave nakon što Komisija za procjenu štete napravi izvještaj, navodi Muharem Šaćiraj koji je nezaposlen, a supruga radi za 190 eura mjesečno.

Pomoć je obećana, ali je ona njima hitna.

Dok ne stigne obećana pomoć, Romi sami raščišćuju naselje i kuće, i "krpe" ono što se može.

Galerija

Bonus video: