Pejović: Planom priobalnog područja ignorisani interesi građana Budve

„Neprihvatljivi su predloženi urbanistički koeficijenti za namjenu turizam, jer je područje Buljarice osjetljivo i na njemu se moraju restriktivnije planirati smještajni kapaciteti. Sveti Stefan je obrađen površno, s obzirom da je kompleks hotela Sveti Stefan Miločer najvrijedniji i najekskluzivniji u državi “, naveo je Pejović
50 pregleda 0 komentar(a)
Mijomir Pejović, Foto: Demokrate
Mijomir Pejović, Foto: Demokrate
Ažurirano: 02.07.2018. 12:50h

Planom priobalnog područja, koji je u skupštinskoj proceduri, ignorisani su interesi građana Budve i lokalne zajednice, a prednost je data ispunjavanju želja uskog kruga investitora, ocijenjeno je iz Demokratske Crne Gore.

Poslanik Demokratske Crne Gore u Skupštini opštine Budva, Mijomir Pejović, je na današnjoj pres konferenciji, kazao da bivši ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović nije ispunio zahtjeve tim investitorima, te da su, kako je naveo, njegova zaduženja prešla na ministra Pavla Radulovića.

„Buljarica i ostrvo Sveti Nikola su u gotovo svim planskim dokumentima prepoznati kao osnov razvoja turizma opštine Budva i osnov razvoja države. Demokrate smatraju da je kapacitet od dvjesta ležajeva na ostrvu Sveti Nikola neprihvatljiv“, ocijenio je Pejović.

Potrebno je, kako je rekao, planirati drugačiji razvoj na čitavom ostrvu, bez smještajnih kapaciteta.

„Snažno se protivimo izgradnji smještajnih kapaciteta, jer svi pokazatelji govore da je riječ o neisplativoj investiciji, koja bi mogla da funkcioniše samo tri mjeseca godišnje“, poručio je Pejović.

On je kazao da se gradnji na ostrvu protivi većina građana Budve i lokalne zajednice.

„Obrizom da je u samom tekstu navedeno da će se realizacija plana sprovoditi i kontrolisati sa državnog nivoa, uz uvažavanje lokalne specifičnosti, a da se u međuvremenu potpisuje peticija u organizaciji građana i nevladinih organizacija (NVO) protiv gradnje na ostrvu, a zvanični organi Opštine Budva su dali snažnu podršku toj peticiji, tražimo da prihvatite ovu peticiju“, poručio je Pejović.

Planirana izgradnja marine sa sto vezova na Buljarici nije, kako je pojasnio, navedena u tekstu i grafici Plana, niti je, kako je naveo, data naznaka njene lokacije.

„Neprihvatljivi su predloženi urbanistički koeficijenti za namjenu turizam, jer je područje Buljarice osjetljivo i na njemu se moraju restriktivnije planirati smještajni kapaciteti. Sveti Stefan je obrađen površno, s obzirom da je kompleks hotela Sveti Stefan Miločer najvrijedniji i najekskluzivniji u državi “, naveo je Pejović.

Prema njegovim riječima, nejasno je zbog čega Sveti Stefan nije prepoznat kao jedinstveni hotelski resort.

„Sve ove objekte i cijeli hotelski kompleks treba tretirati kakvi jesu, sa namjenom turizam. Ukoliko vladajuća koalicija usvoji ovaj Plan, hotelska zona u Bečićima će prestati da bude isključivo turistička, već će biti moguća izgradnja velikih objekata za stanovanje, što će dodatno degradirati prostor Bečića“, ocijenio je Pejović.

Preporučujemo za Vas