Još nema ploče sa imenom Ljuba Čupića

Nakon rekonstrukcije Trga slobode u Nikšiću
354 pregleda 8 komentar(a)
Ljubo Čupić, Foto: Svetlana Mandić
Ljubo Čupić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 26.08.2018. 06:36h

Svečanost povodom ozvaničenja završetka radova na rekonstrukciji Trga slobode u Nikšiću i otkrivanja spomenika narodom heroju Čedomiru Ljubu Čupiću organizovana je 13. jula i od Dana državnosti, Trg čeka da dobije korpe za otpatke, a spomenik ploču sa imenom i prezimenom heroja.

Veliki je broj turista koji se u gradu pod Trebjesom obavezno fotografišu pored spomenika, ali i pitaju Nikšićane kome je isti podignut.

Kako je na sjednici Skupštine opštine odlučeno, ispred spomenika treba da bude postavljena bronzana ploča sa petokrakom, a ispod nje tekst - Čedomir - Ljubo Čupić (1913-1942), narodni heroj, strijeljan 9. V. 1942. u Nikšiću, njegov osmijeh postao je simbol antifašizma”.

Spomenik je djelo vajara Zlatka Glamočka a finansije je obezbijedio nikšićki preduzetnik dr Dušan Đurović.

“Ploča će sigurno biti postavljena, kao što je i dogovoreno sa investitorom a usvojeno na sjednici Skupštine Opštine. Vjerujemo da će se ona uskoro neći ispred spomenika”, kazali su “Vijestima” iz lokalne uprave.

Spomenik Ljubu Čupiću visine 2,20 metara, a širine 90 centimetara, urađen je prema idejnom projektu Mihaila Radojičića.

Što se korpi za otpatke tiče, lokalne vlasti još nijesu sigurne da će biti postavljene na Trgu.

“Idejno se ne uklapaju u rekonstruisani Trg, a na trotoarima preko puta Trga nalazi se dovoljan broj korpi za otpatke”, kazali su iz lokalne uprave.

Projektom rekonstrukcije obuhvaćeno je oko 7.000 kvadrata, a vrijednost investicije kompletne rekonstrukcije Trga iznosi oko milion i po eura.

Novac je obezbijeđen iz budžeta Opštine, a zahvaljujući donaciji ambasade Kine od 150.000 eura, popločani su trotoari i postavljen je novi sloj asfalta na obodnim ulicama.

Bonus video: