Arhus: Moderni varvari posjekli lipe u Pljevljima

Posječen drvored je decenijama unazad krasio centar grada
407 pregleda 2 komentar(a)
posječene lipe Pljevlja, Foto: Pvportal.me
posječene lipe Pljevlja, Foto: Pvportal.me
Ažurirano: 24.06.2018. 09:00h

Radnici preduzeća „Ving“ iz Pljevalja su rano juče ujutro posjekli i uklonili drvored lipa koji je decanijama unazad krasio centar Pljevalja.

Time su započeti radovi na rekonstrukciji dijela Ulice kralja Petra od zgrade Opštine do “Zelengore”, računajući gornji dio Trga Đorđija Peruničića.

Iz regionalnog “Arhus centra” poručili su da je sječa izvršena potpuno nezakonito.

“U naletu ovih modernih varvara samo za par sati testerama i masinama uništeno je ono što su građani dodinama čuvali i gajili i što je bilo zaštitni znak grada. Asistenciju ovom „poduhvatu“ dali su pripadnici policije. Zbunjeni građani su u čudu gledali kako se „kasape“ lipe i odvoze kamionima”, naveli su iz te organizacije.

Lokalni mediji prenose da je ugovor, zaključen sa preduzećem „Ving“, vrijedan 620.000 eura, ali da će ukupna cifra biti znatno veća.

Navode da rekonstrukcija podrazumijeva ugradnju od ukupnih 6,5 hiljada kvadrata ulica, 4.000 kvadrata u granitu. Oko 3.500 kvadrata granit je u sivoj boji, a 500 kvadrata u bordo boji. Izuzev granita biće ugrađeno oko 2.500 kvadrata behaton ploča. Rok za završetak radova je 100 dana, a obaveza lokalne uprave je da u tom ruku završi finansijske obaveze prema izvođaču radova.

Šezdeset šest hiljada vrijedan je ugovor sa lokalnim “Vodovodom”, koji treba da zamijeni cijevi, dok “Čistoća” radi na uličnoj rasvjeti i postavljanju novog uličnog mobilijara, prenosi PVportal.

Kvalitet pomjera rokove

Predsjednik Opštine Pljevlja Mirko Đačić nedavno je kazao da je prioritet lokalne uprave da se radovi što kvalitetnije urade tako da je za očekivati prolongiranje tog roka.

Bonus video: