Obustavljen postupak protiv direktora Demokrata

U toj partiji smatraju da je Agencija za sprečavanje korupcije potvrdila da je zloupotrijebljena i politički instrumentalizovana od strane Demokratske partije socijalista
145 pregleda 3 komentar(a)
Radivoje Vuković, Foto: Demokratska Crna Gora
Radivoje Vuković, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 10.08.2018. 15:48h

Sud za prekršaje u Podgorici obustavio je postupak koji je Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) pokrenula protiv direktora Demokratske Crne Gore, Vladimira Vujovića, kazao je predsjednik Izvršnog odbora Demokrata u Šavniku, Radivoje Vuković.

Iz ASK su tvrdili je da je Vujović, odbornik Demokrata u Skupštini Glavnog grada, podnio Agenciji izvještaj o imovini i prihodima sa netačnim i nepotpunim podacima, odnosno da kao javni funkcioner nije prijavio prihode po osnovu angažovanja u Demokratskoj Crnoj Gori.

"Režirani progon od strane Radonjića prema Demokratama i ovog puta doživio je fijasko. Pravni epilog je sledeći: Sud za prekršaje u Podgorici obustavio je postupak koji je nepotistička Agencija pokrenula protiv direktora Demokratske Crne Gore, Vladimira Vujovića. Međutim, kao partijski poslušnici, čiji je osnovni zadatak da po svaku cijenu progone političke neistomišljenike, a pritom ne prezajući od nepoštovanja zakona, nepotistička Agencija je podnijela žalbu protiv rješenja Suda za prekršaje. Ali sve im uzalud. Viši sud za prekršaje odbio je kao neosnovanu žalbu nepotističke Agencije za podsticanje korupcije i potrvdio rješenje prvostepenog Suda", kazao je Vuković.

Kako smatra, ASK je potvrdila da je zloupotrijebljena i politički instrumentalizovana od strane Demokratske partije socijalista kako bi služila za obračun i progon političkih neistomišljenika, ali i da se na svaki mogući način pokuša ugušiti riječ kritike i slobodnog mišljenja.

"Koliko je ovo bio bestidan pokušaj kompromitovanja direktora Demokratske Crne Gore, Vladimira Vujovića, i uopšte Demokrata, najbolje govore riječi samog Vujovića, koji je odmah rekao: ,,Sve što nije upisano u karton, na moje i na ime moje porodice, dajem državi. Pozivam i sve funkcionere koji nijesu prijavili imovinu, a nijesu dobili ovakvo rješenje ASK-a, da učine isto". Jasno je da ovo može izgovoriti samo nedužan čovjek ličnog i moralnog integriteta koji nije prekršio zakon i nema šta da krije."

Jasno je, smatra Vuković, da je direktor ASK Sreten Radonjić svojim postupcima urušio kredibilitet i integritet Agencije i da je njegovo razrješenje jedan od koraka ka demokratizaciji društva, jer će predstavljati primjer "oslobođenja institucija sistema od partijskih poslušnika koji štite interese vladajuće partije."

"Podsjećamo javnost, sa jedne strane, imamo minimalan učinak Agencije u sprječavanju i suzbijanju korupcije, a sa druge strane, neosnovano bogaćenje funkcionera i poslanika DPS-a koji, između ostalog, ne daju čak ni pristup svojim bankarskim računima. Osim toga, u Izvještajima Evropske komisije konstantno je prisutna kritika i sugestija na račun rada Agencije, koja nikako da doprinese otkrivanju slučajeva visoke korupcije, niti postoje konkretni rezultati koji bi potvrdili da je ova vlast istinski posvećena borbi protiv korupcije. Dakle, jasno je da je anti-korupcijska borba samo deklarativna i da čelni čovjek Agencije sprovodi partijske naloge, te kao takav nema nikakv integritet da i dalje ostane prvi čovjek ove institucije", zaključuje Vuković.

Bonus video: