Knjaz Nikola: Car i junak?

Nezavisni dnevnik Vijesti poklanja vam danas petu knjigu iz edicije “Petrovići, vladari I ratnici” pod nazivom “Car junaka”
537 pregleda 4 komentar(a)
knjaz Nikola, Foto: Vijesti online
knjaz Nikola, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 15.06.2018. 06:00h

U Knjaževini Crnoj Gori, koliko god da se razvijao državni aparat, postojala je samo jedna institucija i jedna vlast - knjaz Nikola I Petrović. Knjaz je bio obrazovan čovjek, govorio je nekoliko jezika. I on je bio jedan od Petrovića koji se posvetio književnom radu. Kao đak, tokom školovanja u Parizu, napisao je prve pjesme, koje će, kao i većina njegovih kasnijih djela, imati romantičarsko-nacionalni karakter.

Najpoznatije djelo knjaza Nikole je drama “Balkanska carica” (1886), koja je doživjela prevod na deset jezika. Pored ove, napisao je još dvije drame - “Knjaz Arvanit” (1895) i “Kako se ko rodi” (1898). Napisao je i nekoliko političko-istorijskih spjevova.

Nacionalna ideologija knjaza Nikole oslanja se na tradiciju njegovih prethodnika, uz modifikaciju da posluži njegovim trenutnim političkim ambicijama.

Knjaz Nikola bio je opijen idejom nacionalnog romantizma za koji je crpio inpiraciju sa istog izvora kao Petar II Petrović Njegoš. Za njega, Crnogorci su nesumljivo dio srpskog naroda, Crna Gora nikada nije pokorena i ona treba da predvodi ponovno uspostavljanje Dušanovog carstva, naravno, s njim na čelu.

Sljedećeg petka, 22. juna, izaći će posljednja knjiga iz edicije.

Bonus video: