Sindikalcima policije se opet sudi

Viši sud ukinuo odluku sudije Nenada Vujanovića, koji ih je uslovno osudio za nesavjestan rad u službi
223 pregleda 0 komentar(a)
Dušan Vratnica, Foto: Zoran Đurić
Dušan Vratnica, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 22.06.2018. 18:27h

Nekadašnjem šefu Sindikata Uprave policije Dušanu Vratnici i još 24 sindikalca, opet će se suditi zbog optužbi da su 2010. godine, kao članovi Glavnog odbora Sindikata UP, donijeli nezakonite odluke o dodjeli stanova u zgradi Sindikata na Tuškom putu u Podgorici.

Tako je Viši sud ukinuo odluku sudije Nenada Vujanovića, koji ih je uslovno osudio za nesavjestan rad u službi.

Iz Višeg suda su “Vijestima” potvrdili da su prihvatili žalbe branilaca i vratili predmet na ponovno odlučivanje.

Portparolka Osnovnog suda Anja Krkeljić “Vijestima” je saopštila da je ponovljeno suđenje zakazano za 16. jul.

Advokat Zdravko Begović branilac većine optuženih rekao je da je očekivao ovakvu odluku suda, te da će dokazati da je sve rađeno po zakonu.

Pored Vratnice, sudi se i sadašnjem predsjedniku Sindikata Mladenu Šuškavčeviću, Aleksi Tataru, Zoranu Bubanji, Milanu Vujisiću, Mirku Peruničiću i Baći Baćoviću, Dejanu Živkoviću, Vladanu Radeviću, Nedeljku Bojoviću, Dušku Janjuševiću, Ljiljani Gogić, Željku Obadoviću, Saši Ćetkoviću, Milanu Peruničiću, Radenku Obradoviću, Milovanu Vukoviću,Milovanu Marjanoviću, Milanu Markoviću, Miladinu Bukiliću, Stanku Jokanoviću, Radomanu Jokiću, Veselinu Ćetkoviću, Predragu Šuškavčeviću i Dragoljubu - Bati Dediću.

U međuvremenu je preminuo jedan optuženi Dragomir Bašović.

Oni su negirali izvršenje krivičnog djela, navodeći da je sve urađeno u skladu sa statutom policije i pravilnikom o dodjeli stanova.

Oni su objašnjavali da u tom pravilniku piše da se u specifičnim situacijama stanovi mogu dodjeljivati bez konkursa, a da su to bile upravo te situacije.

Optuženi su pojašnjavali da je dio spornih stanova dodijeljen menadžmentu policije, na pismeni zahtjev tadašnjeg direktora policije Veselina Veljovića, jer oni tada nijesu imali samostalnu sindikalnu organizaciju, iako su uplaćivali novac u stambeni fond, pa nijesu mogli da konkurišu na oglas.

Drugi dio spornih stanova, kako su pojašnjavali, dodijeljen je, takođe jednoglasno, predsjednicima sindikalnih organizacija, koji nijesu imali riješeno stambeno pitanje, a takođe nijesu mogli da konkurišu.

Vratnica je istakao i da on, po statutu, ima obavezu da potpiše sve odluke Glavnog odbora i Predsjedništva sindikata.

Optuženi su dodali i da im je Vratnica rekao na sjednici da je Veljović tražio stanove i da je zakonito da ih dobiju, te da su zato glasali za njih.

Veljović je u ovom postupku saslušan u svojstvu svjedoka.

Bonus video: