Media centar: Dnevnik 2 TVCG prvenstveno u službi izvršne vlasti

"Visok je stepen zavisnosti uređivanja Dnevnika od službi za odnose sa javnošću, bilo da one urednicima doturaju informacije u formi saopštenja ili preko organizovanja pseudomedijskih događaja. To govori o tome da Javni servis ne uređuju urednici Dnevnika, nego oni koji organizuju razne vrste događaja..."
189 pregleda 2 komentar(a)
Dragan Đurović, Duško Vuković, Foto: PR Centar
Dragan Đurović, Duško Vuković, Foto: PR Centar
Ažurirano: 02.11.2018. 10:54h

Četvrtina priloga u Dnevniku 2 Televizije Crne Gore (TVCG), u septembru, odnosila se na izvršnu vlast, a oko dvije trećine bilo je bazirano na doturenim informacijama ili pseudomedijskim događajima, što pokazuje tendenciju da ta emisija bude prvenstveno u službi izvršne vlasti.

To je saopšteno na pres konferenciji nevladine organizacije (NVO) Media Centar na kojoj je predstavljena kvalitativna analiza informativne emisije Dnevnik 2 TVCG.

Predsjednik Skupštine Media Centra, Dragoljub Vuković, kazao je da je ta NVO monitorovala emisije Dnevnik 2 objavljene u septembru ove godine i analizirala njihov sadržaj s namjerom da procijeni da li nacionalna javna televizija poslije, kako je kazao, nezakonite promjene uredničkog i menadžerskog tima, pokazuje znake otklona od zadate misije služenja građanima, odnosno javnom interesu.

"Prema nalazima Media Centra, među prilozima koji se odnose na izvršnu vlast nema niti jednog koji je makar i blago kritički intoniran ili se na produbljeniji način bavi nekom temom", rekao je Vuković.

On je kazao da je od ukupno 421-og objavljenog priloga, koji se tiču onoga što se događalo u Crnoj Gori ili je u vezi sa Crnom Gorom, njih 106 bilo bazirano na nekoj vrsti doturene informacije.

"Bilo je 130 priloga koji su rezultat novinarskog pokrivanja aktuelnih događaja, koji imaju makar minimalni informativni prag, kao i 51 prilog baziran na potpunim pseudomedijskim događajima. Bilo je 98 priloga do kojih su samoinicijativno došli novinari TVCG ili njihove kolege iz drugih medija, pa su ti prilozi preuzeti", rekao je Vuković.

On je istakao da je analiza pokazala da su predstavnici državne i lokalne izvršne vlasti, kao i predstavnici upravljačkog društvenog sloja u prilozima glasom i likom skoro jednako vidljivi koliko zajedno osobe iz svih ostalih struktura društva, računajući i djecu.

Vuković je rekao da su se protokolarne vijesti vratile u centralni informativnu emisiju Javnog servisa "kojih nije bilo u ranijem periodu, ili ih nije bilo u ovako velikom broju".

"Visok je stepen zavisnosti uređivanja Dnevnika od službi za odnose sa javnošću, bilo da one urednicima doturaju informacije u formi saopštenja ili preko organizovanja pseudomedijskih događaja. To govori o tome da Javni servis ne uređuju urednici Dnevnika, nego oni koji organizuju razne vrste događaja, a urednici samo prave selekciju na osnovu procjene da li je to važno ili ne, a ispostavlja se da misle da je najvažnije ono što radi, prije svega, izvršna vlast", ocijenio je Vuković.

On je naveo da su, iako cilj analize nije bio procjena profesionalnog kvaliteta pojedinačnih priloga, navedeni neki ilustrativni primjeri novinarstva koji se ne rukovode javnim interesom.

"Jedan od njih se tiče vijesti objavljene u emisiji 20. septembra da je gradonačelnik Tivta potpisao Ugovor o načinu ispunjenja dijela međusobnih obaveza po osnovu poravnanja naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta između Opštine Tivat i kompanije Adriatic Marinas", naveo je Vuković.

Media Centar je, kako je rekao, ocijenio da je vijest objavljena bez neophodnog bekgraunda, budući da se, kako je pojasnio, radi o kontroverznom ugovoru koji bivša gradonačlnica Tivta nije htjela da potpiše i zbog čega je podnijela ostavku.

Izvršni direktor Media Centra, Goran Đurović, istakao je da je TVCG još uvijek jako daleko od onoga što su zakonom utvrđeni ciljevi, a to su, kako je naveo, objektivno, pravovremeno, uravnoteženo informisanje javnosti o događajima koji su važni za građane i građanke Crne Gore.

Đurović je pojasnio da je u pitanju pilot istraživanje i da će u narednom periodu Media Centar, sa ljudima iz struke, pokušati da dodatno unaprijedi metodologiju i „nastavićemo da kroz različite forme pratimo rad Javnog servisa, a sve u želi da ukažemo na kršenja profesionalnih standarada, Zakona o nacionalnom javnom emiteru“.

"Nastavićemo da dajemo potvrdu za sve ono što su naši stavovi, koje u kontinuitetu ponavljamo, i koji govore u prilog tezi da je Javni servis postao ponovo alatka u rukama vlasti i ništa više od toga", ocijenio je Đurović.

Bonus video: